Mutlu YUCA- Taner BAYAR/BOLU, () - ABD İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter, Türkiye'nin komşularıyla sıfır sorun politikasını uygulamasının zor olduğunu belirterek, "Türkiye'nin bulunduğu bölgede bunu başarabilmesi ve devam ettirebilmesi Türkiye açısından çok daha zor. Herhangi bir zamanda, herhangi bir anda komşuyla sorun çıkmayacağını bilmek mümkün değil" dedi.
Amerika İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hayri Coşkun'u makamında ziyaret etti. Rektör Coşkun, Hunter'e üzerinde üniversitenin logosunun bulunduğu tabak hediye etti. Hunter senato toplantı odasında bir grup öğrenciyle bir araya gelerek sohbet edip, sorularını yanıtladı. Hunter bir öğrencinin "Türkiye'nin komşularıyla sıfır sorun politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu, "Bunun uzun süre devam ettirebilecek az sayıda ülke var. Ben de bu az sayıdaki ülkelerin birinde görev yaptım. Uzun süre hiç komşu ülkesiyle sorun yaşamamış bir ülkeydi. Zaman zaman Yemen'le küçük sürtüşmeler vardı ama önemli bir sorun hiçbir zaman yaşamadık. Türkiye'nin bulunduğu bölgede bunu başarabilmesi ve devam ettirebilmesi Türkiye açısından çok daha zor. Ama tabi bunun için Dışişleri Bakanı'nı suçlayamazsın. Ancak bu şöyle bir durum değil. Barışı sağlıyorsunuz ve hiçbir sorununuz yok ondan sonra her şey bitmiş oluyor. Böyle bir durum değil. Herhangi bir zamanda herhangi bir anda komşuyla sorun çıkmayacağını bilmek mümkün değil" diye konuştu.
Hunter, Suriye'de yaşanan olayların göstericilere şiddet uygulamasıyla başladığını belirterek, şöyle konuştu:
"Suriye konusuna gelirsek eğer şu an orada bir insanlık trajedesinin yaşandığını söyleyebiliriz. Ben bu olayların başlamasından iki yıl önce orada görev yapmıştım. 2011 yılının Temmuz ayında oradan ayrıldım. Ben o çatışma süresince 2,5 ay orada bulundum. Ve oradaki tecrübeme dayanarak şunu söylebilirim ki, o protestolar ilk başladığında sadece Suriyelilerin yer aldığı ve Suriye halkının kendi ülkesinin yönetimiyle alakalı söz sahibi olabildiği barışçıl gösterilerdi. Suriye hükümeti bu gösteriler başladığında buna iki şekilde tepki verdi ve şu an gelinen noktanın sorumlusu olarak bu iki tepkiye görüyorum. Birincisi bu barışçıl gösterileri şiddetle bastırma yoluna gitti ve göstericilere karşı şiddet kullandı. İkinci olarak ise bu hareketin dışarıdan kaynaklandığını ve Suriye'ye karşı komplo kurulduğunu düşündü."

MY,TB(MÇ/AK) (FOTOĞRAFLI)