AVRUPA Birliği'ne (AB) üye 15 ülkenin büyükelçisi, Gaziantep'in İslahiye İlçesi'nde Suriyeli mültecilerin yaşadığı çadır kenti ziyaret etti. AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Misyon Başkanı Bela Szombati; "Ümit ediyoruz ki barış gelir. Ne kadar erken barış gelirse o kadar iyi olur. Bunun mümkün kılınması için elimizde geleni yapmalıyız" dedi.
AB üyesi 15 ülkenin Türkiye'de görev yapan büyükelçileri, öğle saatlerinde İslahiye'de yaklaşık 10 bin Suriyeli sığınmacının yaşadığı çadır kente gitti. Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, ziyarette büyükelçilere çadır kent ve Suriyeli sığınmacıların yaşamına ilişkin bilgiler verdi. AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Misyon Başkanı Bela Szombati, sığınmacıların biran önce ülkelerine dönmelerini arzuladıklarını ifade ederek, "Biliyoruz ki ülkeyi, sevdiklerinizi geride bırakmak hatta sevdiklerini kaybetmek insan hayatı boyunca karşılaşabileceği en acı durumdur. Mültecilere yaşadıkları acıları bir nebze olsun dindirebilmek büyük önem taşıyor. Onlara iyi yaşam koşulları sunan, onurlu bir hayat sağlamaya çalışan Türk hükümetinin çabalarını farkındayız" diye konuştu.
Szombati; AB ülkeleri, temsilcileri olarak Türkiye'ye destek sunmak ve işbirliğinde bulunmaktan memnuniyet duyduklarını da kaydetti
'DÜZGÜN BİR HAYAT SÜRDÜKLERİNİ GÖRMEK GÜZEL'
Szombati, Suriyeli sığınmacılarla da görüştü. Bela Szombati, "Sözlerle ifade etmek çok zor ama insanların ızdırabını, acılarını görüyorsunuz. Öte yandan Türkiye'nin ve diğer ülkelerin uluslar arası örgütlerin mülteciler için yaptıklarını görüyorsunuz. En azında bu koşullara rağmen burada düzgün bir hayat sürdürebildiklerini görmek güzel" diye konuştu.
Büyükelçiler çadır kent ziyaretinden sonra ilçeden ayrıldı.