Erhan TEKTEN / İstanbul, () - AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı İstanbul Sanayi Odası (İSO) Mayıs ayı Meclis Toplantısı'nda, Türkiye’nin Avrupa Birliği'ne Katılım Süreci Bütünsel Kalkınma Perspektifi ve Sanayimizin Geleceği konusu tartışıldı. Toplantıya, Bakan Çavuşoğlu’nun yanı sıra Almanya'nın AB'den Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı.

"MAALESEF SON 4 YILDIR MÜZAKERELERDE BİR DURGUNLUK VAR"

AB Bakanı Çavuşoğlu, mevkidaşı Michael Roth ile öğle yemeğinde bir araya geldiğini, kendisiyle AB'nin geleceğini ve Türkiye-Almanya ilişkileri konusunu ele aldıklarını söyledi. Türkiye’nin AB'ye katılım süreci hakkında bilge veren Bakan Çavuşoğlu, “Müzakere sürecinin bugünlerde tam da seyrinde gittiğini söylememiz gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Maalesef son 4 yıldır müzakerelerde bir durgunluk var. Herkesin birleştiği bir nokta var, o da müzakerelere hız vermek dedi.

İlişkilerde hızı yakalamak için 2000’li yılların başına geri dönmek gerektiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

Somut adımlar, sonuç odaklı ve neticeye odaklı bir takvime bağlı bir sonuç yapmamız lazım. AB bize çok açık olmalı. Biz de AB'ye çok açık olmalıyız. Biz ödevimizi, yani reform yapmalıyız. AB de siyasi engelleri kaldırmalı. Bugün AB’nin Türkiye’nin müzakere sürecine koyduğu engellerin çok büyük bir bölümü, hatta hemen hemen tamamı siyasidir. Bugün 2005’ten bu yana sadece 14 fasıl açabilmişiz. Ancak hiçbir faslı siyasi nedenlerden dolayı kapatamıyoruz. Kapanış kriterlerini tamamıyla yerine getirsek bile, kapatmamız mümkün değil. 17 faslımız da siyasi nedenlerden dolayı engelleniyor. Bu fasıllardan 14 tanesi de sadece Kıbrıs konusudur. Türkiye'nin yapıcı ve olumlu tutumuna rağmen, hâlâ Kıbrıs sorunu Türkiye’nin AB müzakere süreci kapsamında sürekli masaya konuluyor. AB'nin en çok tartıştığı sorunlardan bir tanesi Kırım... Ukrayna sorunundan sonra, Rusya’ya yönelik enerji bağımlığını nasıl azaltabiliriz ve altarnatifler nedir Bütün yollar da Türkiye’ye çıkıyor. Bu konuda Türkiye'nin çok önemli rol oynayacağı konusunda herkes hemfikir. Buna rağmen, Güney Kıbrıs Rum yönetimi engelliyor diye 15. Enerji faslını açmamız mümkün değil. Bunun iki sebebi vardır Bizim de tanımadığımız küçücük bir üyeyi ikna etmekte AB’nin gücü yetmiyor ya da AB esas itibariyle bunun arkasına sığınıyor. Bunu da Kıbrıs sorunu çözüldükten sonra göreceğiz. Samimiyet testini de AB ülkeleri vermiş olacak.

"ZİHİNSEL DEĞİŞİMİ YAKALAYAMADIĞIMIZ EN SORUNLU ALAN, YARGI"

Türkiye’nin en çok eleştirilen konularından birinin de yargı olduğunu belirten Çavuşoğlu, Zihinsel değişimi yakalayamadığımız en sorunlu alan, yargıdır. Biz, yargı, temel hak ve özgürlükler ve adaletle ilgili 23 ve 24. fasılları açmak istiyoruz. AB sürekli taleplerde bulunuyor. Ancak resmi pozisyonunu bile bildiremedi. Ve açılış kriterlerini hâlâ iletmiş değiller diye konuştu.

ET (CO)