İSTANBUL Deri Fuarı TÜYAP Fuar Merkezi'nde bugün kapılarını açtı. Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) çatısı altında düzenlenen fuarın açılışını Türkiye Deri Vakfı Başkanı Ruken Mızraklı, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi yaptı.
Fuarın açılışında konuşan TÜRDEV Başkanı Ruken Mızraklı, bu yılki fuarın, geçmiş yıllardan farklı bir misyonu gerçekleştirdiği vurgulayarak, "Her yıl Türkiye Deri Vakfı önderliğinde tüm deri STK'larının başkanlarının desteğiyle yaptığımız ve artık bir marka haline gelen İDF'yi bu yıl bambaşka bir misyonla gerçekleştirerek olayı farklı bir boyuta taşımak istedik. Amacımız, 4 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip ve yaklaşık 400 bin kişiyi istihdam eden deri sektörümüzün bu önemli fuarın artık uluslararası boyutu ağır basan ve tabakhanesiyle, konfeksiyonuyla, ayakkabılık ve saraciyelik ürünleri ile, kürk, makine ve kimyasal tedarikçileri ile hiç ayrım yapmadan tüm alt sektörleri kucaklayan bir yapıya taşımak" diye konuştu.
Fuarda 23 ülkeden 300'ü aşkın firma ve firma temsilciliğinin katıldığını belirten Ruken Mızraklı, özetle şunları söyledi: 
"İDF 2013'te, tamamı kendi fuar tanıtım bütçemizden olmak üzere katılımcılarımızın belirlediği hedef müşterilerinin uçak ve otel konaklamalarını karşılayarak 18 ülkeden 140 profesyonel alıcıyı fuarımıza davet ettik. Ekonomi Bakanlığı'nın destekleriyle bu yıl 13 ülkeden 51 kişinin katıldığı bir alım heyetini de ayrıca ağırlıyoruz."
"İnsanların ticari faaliyetlerde bulunurken tüm günlerini geçirdikleri bu ortamda bir anlamda ruhlarını da beslemek istedik. Amacımız deriyle ilgili algıları açmak, deri ve kürkün farklı kullanım alanlarını desteklemek, sadece giysi tasarımcılarını değil, her disiplindeki tasarımcıları, sanatçıları, akademisyenleri deri endüstrisiyle buluşturmak."
Türkiye'nin 3 çağdaş sanatçısı, Lolita Asil, Suzi Hug Levy ve Yücel Kale, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek 'Art Meets Leather' eserini IDF'de sergiledi.
Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Mehmet Ali Dinç, IDF'nin bu yıl rekor kırdığına dikkat çekti ve şöyle konuştu:
"Fuarımız, bu yıl da rekorlarını kırıyor. Geçen bir yıla baktığımızda geleneksel pazarımız olan Avrupa ülkelerinde süregelen durgunluk ve yeni açıldığımız orta doğu ve Kuzey Afrika pazarlarındaki Arap Baharı sonrası istikrarsızlık etkileriyle ülke ihracatımız bu yılın ilk 10 ayında geçen yıldaki seviyesini ancak koruyabilirken, deri sektörümüzün ihracatını yüzde 17.7 oranında artırdığını ve deri ve kürk konfeksiyon grubumuzun ise yüzde 14.4
oranında bir artış kaydettiğine memnuniyetle işaret etmek istiyorum. Sektörümüz mevsimsel özellikler taşıyan bir istihdam deposudur. Bu nedenle çalışma mevzuatında belirli süreli iş sözleşmeleri, ücretsiz izin kullandırma, kısa çalışma ve telafi çalışması gibi esnekliklere imkan yaratılması gibi mekanizmalar, gerek istihdamın artırılması ve kalifiye işgücünün korunması ve gerekse kalıcı bir çalışma barışının korunması açısından büyük önem taşımaktadır."
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, deri sektörünün hedeflerinin çok büyük olduğunu söyledi. Büyükekşi, "Sektörümüz her geçen gün ihracat gelirini artırıyor. Bu yılın ilk 10 ayında deri ve deri ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artışla 1,5 milyar dolara yükseldi. Sektörümüzün 2023 vizyoner ihracat hedefi ise 4,5 milyar dolar. Ayrıca 2023 yılında dünya deri sektörü ticaretinden aldığımız payı yüzde 1,5'a çıkarmayı hedefliyoruz. Sektörümüzün 2023 hedeflerine ulaşmasının yolu inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markalaşmaya daha fazla önem vermesinden geçiyor. Çünkü 21. yüzyılda rekabetçi olabilmek için tasarımla inovasyonla ön plana çıkmak durumundayız" diye konuştu.