Ergin KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR’de Türklerin kurduğu ilk futbol takımı olan Karşıyaka ile bir dönem Yunanistan’ın en güçlü kulüpleri arasında gösterilen Sakız Adası temsilcisi Lailapas, 84 yıl önce başladıktantan 3 dakika sonra sağanak yağmur nedeniyle oyananamayan maçı tamamlamak için sahaya çıkacak. Karşıyaka Başkanı Fatih Diniz, kulubü ziyarete gelen Lailapas yöneticisi Yorgos Brilis'e, Mayıs ayında Sakız Adası’na gidip yarım kalan maçı tamamladıktan sonra Lailapas’ı İzmir’de ağırlamak istediklerini söyledi.
Kurtuluş Savaşı sonrası iki ülke arasında gelişen ilişkileri güçlendirmek amacıyla 7 Aralık 1930’da Sakız Adası’nda karşılaşan iki takım arasındaki dostluk maçı, 3'üncü dakikada şiddetli yağmur yüzünden devam edemedi.
Savaş sonrası Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilk sportif ilişki olarak bilinen karşılaşmanın tamamlanamaması üzüntü yaratırken, Sakız’da büyük yakınlık gören Karşıyaka kafilesi, müsabakayı oynayamadan İzmir’e döndü. Tarihin tozlu sayfaları arasında unutulup giden olayı kısa süre önce öğrenip kulüp arşivinde o maça ait belgeleri bulan Lailapas yöneticisi Yorgos Brilis, İzmir’e gelerek Karşıyaka Kulübü’nü ziyaret etti.
2'nci Dünya Savaşı ve Yunan İç Savaşı yüzünden yaşanan krizde gücünü yitirip bölgesel ligde mücadelesini sürdüren Lailapas’ın bu maçı tamamlamak istediğini Başkan Fatih Diniz’e ileten Brilis, olumlu yanıt alınca havalara uçtu. Taraflar, yarım kalan müsabakayı mayıs ayında 3'üncü dakikadan itibaren oynamayı kararlaştırdı. Brilis, Başkan Diniz’e yarım kalan karşılaşmaya ait fotoğrafları armağan ederken, Diniz de konuklara atkı ve flama hediye etti.
Karşıyaka Başkanı Fatih Diniz, Mayıs ayında futbolcu, yönetici ve taraftarlardan oluşacak bir kafile ile Sakız Adası’na gidip yarım kalan maçı tamamladıktan sonra Lailapas’ı İzmir’de ağırlamak istediklerini söyledi. Başkan Diniz, "Tarihimizdeki en uzun maçın rövanşını da İzmir’de oynamak istiyoruz. Ayrıca bu bir dostluk müsabakası olacağı için, iki takımın futbolcuları karma olarak da forma giyebilir" diye konuştu.

EK(YC/SS) (FOTOĞRAFLI)