DENİZLİ’nin Kayalar Mahallesi’nde 1992 yılında dünyaya gelen ve 8 ay sonra ölen Yasemin Yüreci’nin ismi seçmen listesinde yer aldı. Anne Yüksel Yüreci, kızı Yasemin'in ölmesinden 21 yıl geçtiğini adının son 2 seçimde seçmen listelerinde görüntüğünü söyledi. CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Ömer Yurtseven ise, Türkiye’deki seçim sisteminin şaibeli olduğunu iddia etti.
Denizli'de 45 yaşındaki Yüksel Yüreci ile 48 yaşındaki Raşit Yüreci çiftinin 24 Haziran 1992’de dünyaya gelen kız bebekleri, alerji testi yapılmadan vurulan Penisilin iğnesi nedeniyle 8 ay sonra 1993 yılı Şubat ayında öldü. 2011 genel seçimleri öncesi, bebekken ölen Yasemin Yüreci’nin ismi seçmen listesinde yer aldı. Yüreci’nin babası Raşit Yüreci ile amcası Kayalar Mahalle Muhtarı Osman Yüreci, 2011 yılında İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne giderek, Yasemin Yüreci'nin öldüğünü, kaydının mahkeme kararıyla silineceğini belirtti. Ancak, 10 Ocak 2014 tarihinde seçmen listelerinin yeniden askıya çıkmasıyla 21 yıl önce ölen Yasemin Yüreci’nin adı yeniden listede görüldü. Annesi Yüksel Yüreci, "Kızımın iki seçimdir isminin seçmen listesinde yer alması içimi acıtıyor. Yetkililer gerekeni yapmalı" dedi.
MAHKEMEDEN ÇAĞIRMADILAR
Mahalle muhtarı Osman Yüreci ise, Yasemin Yüreci'nin babası ve iki tanık ile ile birlikte geçen yıl Denizli Vatandaşlık ve Nüfus Müdürlüğü’ne giderek, 21 yıl önce henüz 8 aylıkken ölen kızın kaydının silinmesini istediklerini anlatırken şöyle dedi:
"Görevliler bize 'Mahkemeden çağrılacaksınız, şahitlerle durumu anlatırsınız, sonra da çocuğun kaydı silinecek' dedi. Bir yıldır mahmeden bize herhangi bir davet gelmedi. Yasemin, 2011 genel seçimlerinde olduğu gibi Mart yerel seçimleri öncesi bir kez daha seçmen oldu" diye konuştu.
"SİSTEMİN AÇIKLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR"
Kayalar Mahallesi’nin bağlı bulunduğu Merkez Efendi İlçesi'nde CHP İlçe Başkanı Ömer Yurtseven, Türkiye’de uygulanan seçim sisteminin şaibeli olduğunu ve sistemin açıklarının gün yüzüne çıkmaya başladığını söyledi. Yurtseven, şöyle konuştu:
"Denizli’de ortaya çıkan taşıma ve hayali seçmenlerden sonra 8 aylıkken ölen bir bebeğin seçmen yapılması, seçim sisteminin ne denli sakıncalı olduğunu ortaya koydu. Seçmen kütüklerinin Yüksek Seçim Kurulu’ndan alınarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne verilmesiyle birlikte sistemin açıkları gün yüzüne çıkıyor. Bu durum, seçim sonuçlarını etkileyecek boyutta tehlikeli ve şaibelidir. Derhal mevcut sistemden vazgeçilmelidir. 21 yıl önce ölen Yasemin bebeğin seçmen listesinden isminin düşürülmesi için Merkezefendi İlçe Seçim Kurulu’na yazılı başvuruda bulundum."