TRAKYA Üniversitesi'nde farklı bölümlerde okuyan 20 öğrenci, TÜBİTAK'ın düzenlediği alternatif enerjili araçlar yarışına katılmak için 8 ayda 110 bin TL'ye mal olan adını 'Pehlivan' koydukları elektrikli aracı tamamladı. Testleri yapılan aracın 75 kilometre hıza ulaştığını belirten Pehlivan Solar Team Takım Kaptanı ve aracın sürücüsü Ali Deroğlu, "Gövde tasarım, şase tasarımı, elektrik aksamı tamamen bize aittir. Bundan gurur duyuyoruz ve ilk kez çıkacağımız yarışmadan derece bekliyoruz" dedi.
Trakya Üniversitesi'nin bünyesinde bulunan Tasarım Proje Topluluğu, TÜBİTAK'ın düzenlediği alternatif enerjili araçlar yarışına katılmak için 8 ay önce 20 kişilik 'Pehlivan Solar Team' adını verdikleri bir takım kurarak çalışmalara başladı. Kendilerine üniversitenin Ayşekadın Yerleşmesi’nde atölye kuran farklı bölümlerin öğrencileri, 4 akademik danışmanla birlikte proje üretti. Güneş enerjisi ve elektrikle çalışan bir araç yapmayı planlayan öğrenciler kısa sürede büyük aşama kaydedince üniversite yönetimi de projeye destek verdi. Son 3 ayda aracın üretim aşamasını sürdürdüklerini ifade eden Pehlivan Solar Team Takım Kaptanı ve aracın sürücüsü Ali Deroğlu, İzmit Körfez pistinde TÜBİTAK tarafından düzenlenen teknoloji ve mühendislik uygulamalarının yarıştığı Formula-G organizasyonunda yarışacaklarını söyledi. Toplam 20 kişilik ekip içerisinde 16 mühendislik fakültesi öğrencisi olduğunu anlatan Deroğlu, şöyle dedi:
"Aracımızın motor, panel ve batarya hariç tamamı kendi üretimimizdir. Motorumuz, panelimiz ve bataryamız Türkiye'de ciddi rekabet yaratacak kalitededir. Aracımıza güveniyoruz. Aracımızın ismi 'pehlivan', Edirne'ye yakışır ve Edirne'yi simgeleyen bir araç olacaktır. Rakiplerimize bu korkuyu, bu çekingenliği hissettirmeye başladık, çünkü iddialı bir araç hazırladık. Aracımızın gövdesi karbon fiber kompozit gövdedir. Motorumuz Japonların en önemli en büyük markalarından biridir. Aracımızın hızı normalde 110 kilometre hıza çıkarken, yüklü olarak ve bizim hesapladığımız, pist koşullarında 75 kilometredir. Pistin durumları gözetilerek, süspansiyonları ve yürüyen aksanı ona göre tasarlanmıştır. Gövde tasarım, şase tasarımı komple bize aittir. Şase 6 bin 63 dediğimiz özel bir malzemedir. Elektronik aksamı tamamen kendimize aittir. Bundan gurur duyuyoruz. Bir elektrikli araç göz önünde bulundurulursa elektriğinin tamamen bize ait olması, kartların üzerinde üniversitemizin logosunun olması, gurur duyduğumuz ayrı bir noktadır."
Tamamlanan aracın güneş enerjisiyle çalışan batarya destekli elektrik bir araç olduğunu anlatan Ali Deroğlu, batarya kapasitelerinin TÜBİTAK'ın belirlediği kurallara göre 1 kilovat saat olduğunu ifade ederken, "Biz bu batarya kapasitesiyle ve yarış koşullarını göz önünde bulundurarak, 46 dakika aracımızı batarya destekli yürüteceğiz. Bataryamız yarış esnasında bir yandan eksilirken, diğer yandan güneş enerjisiyle dolacak. TÜBİTAK'ın düzenlediği Formula-G yarışına katılıyoruz. İzmir Körfez pistte 11-17 Ağustos arasında yarış haftası vardır. 16 Ağustos'ta da final etabı koşulacak ve 29 araçla yarışacak" diye konuştu.
Makine Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ile Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencilerinden oluşan proje ekibinin tasarladığı aracın basit çalışma mantığını anlatan Deroğlu, şöyle devam etti:
"Üç tekerlekli, arka tekerleğinde 'Direct drive' denilen doğrudan hareket sağlayan tekerleğe gömülü elektrikli bir motor var. Bu motora batarya grubuyla enerji veriyoruz. Batarya grubu bir taraftan eksilirken, güneş enerjisiyle bataryamızı dolduruyoruz."
HEDEF BİRİNCİLİK
Üniversite öğrencilerinin ürettiği güneş ve elektrik enerjili Pehlivan aracı, 16 Ağustos 2014 tarihinde İzmit Körfez Pistinde TÜBİTAK tarafından düzenlenen teknoloji ve Mühendislik uygulamalarının yarıştığı Formula-G organizasyonunda yarışacak. Yarışmada dereceye girmeyi hedefleyen öğrenciler, yarışlara 26 üniversiteden 29 aracın da katılacağını bildirdi.

FOTOĞRAFLI