Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, ( )- YALOVA’nın Çınarcık İlçesi Esenköy Beldesi’nde, 77 yıl önce arazi anlaşmazlığı nedeniyle Kadastro Mahkemesi’nde açılan ve bu zamana kadar 25 hâkimin, 50’den fazla avukatın değiştiği toplam 11 klasörden oluşan davanın 156’ncı duruşmasında da karar çıkmadı. Dava hakim değişikliği nedeniyle ertelendi.
Yunanistan’dan 1926 yılında, Yalova’nın Çınarcık İlçesi Esenköy Beldesi’ne gelen Dramalı Hasan Bey’e o dönem 4 bin dönüm arazi verildi. Dramalı Hasan Bey’in çocuklarından İlyas Avantar, bir süre sonra arazinin 480 dönümünü Adana’da bir fabrikayla takas edince, hazine 1937 yılında araziyi almak için dava açtı. Arazinin başkalarına da satıldığının belirlenmesi üzerine o kişiler hakkında açılan 17 ayrı dava daha sonra birleştirildi. 77 yıldan bu yana hâkim değişikliği, davalıların ölümü gibi nedenlerle sürekli ertelenen ve sonuçlanamayan davanın 156’ncı duruşması Yalova Adliyesi’nde yapıldı. Bu zamana kadar 25 hâkimin, 50’den fazla avukatın değiştiği 11 klasörden oluşan Yalova Kadastro Mahkemesi’ndeki dava bu kez mahkeme hâkiminin değişmesi nedeniyle ertelendi.
Taraflar, karar beklenen duruşmanın bir kez daha ertelenmesi sonucu hayal kırıklığına uğradı. Davalıların avukatı Aydın Toraman, ilk duruşmanın ardından 3 jenerasyonun geçtiğini söyledi. Toraman, şöyle dedi:
"Geçtiğimiz duruşma öncesi hâkimin tayini çıkmıştı. Onun yerine bakan hâkim de izne çıkmıştı. Şimdi ise hâkim değişti. Bu 77 yıllık bir dava. 77 sene bir dava beklenmez. 77 yıllık dava 78’inci yılına girdi ama hala sonuçlanmadı. Bu durumdan herkes mağdur. 3 jenerasyon geçti ama hala mahkeme bitmedi. Buradaki dava bittikten sonra konu büyük ihtimalle Yargıtay’a gidecek. Umut ediyorum bir dahaki celsede dava sonuçlanır. Bu 156’ncı celsesiydi."

FOTOĞRAFLI