Birol KARAKILIÇ / BALA (Ankara), () - ANKARA'nın Bala İlçesi'nde 7 yıl önceki depremde afetzedelere TOKİ tarafından yaptırılan ancak müteahhidin işi tamamlamadan kaçması sonucu borcundan dolayı elektrik ve suyu olmayan afet konutlarına hala oturamayan depremzedelere ödeme emri gönderildi. 7 yıldır konut sorunu çözülemeyen depremzedeler, elektrik ve suyu olmayan afet evleri için köylerde 74 bin lira, ilçe merkezinde ise 84 bin liralık ödeme emriyle sarsılarak konut bedelinin belirlenmesi işleminin iptali davası açtılar.

Başkent'e 60 kilometre mesafede 20 ve 27 Aralık 2007 tarihinde meydana gelen depremlerin ardından depremzedelerin sorunları aradan geçen 7 yıla rağmen giderilemedi. Bala merkez, belde ve köylerinde 2007'de meydana gelen depremde 2 bin 293 binada hasar belirlemiş, bu konutlardan 958'ine 'oturulamaz' raporu verilmişti. TOKİ 4 yıl da tamamladığı 726 konuttan 520'sinin Aralık 2011'de hak sahiplerine teslimini yaptı. Konut teslimi öncesi kaçan müteahhidin elektrik ve su borçlarından dolayı afetzedeler 3 yıl önce teslim edilen deprem konutlarına hala elektrik ve su bağlatamıyorlar.

ÖDENEK YOKLUĞUNDAN HASARLI BİNALAR YAPILAMADI

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Ankara Valiliği ile Bala Kaymakamlığı'na Ankara Büyükşehir Belediyesi yıkım ekipleriyle birlikte ağır hasarlı evler için 5 yıl sonra 5 kasım 2012 tarihinden itibaren yıkılmaları için talimat verdi. Ancak merkez ve bazı mahallerdeki konutların bir bölümü yıkıldıktan sonra Kaymakamlık ödenek yetersizliği nedeniyle yıkımları gerçekleştiremedi.

DEPREMDEN 15 GÜN SONRA YIKILMASI GEREKİRDİ

Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, yasa gereği ağır hasarlı evlerin depremin hemen ardından 15 gün içinde, onarımının yapılmadığı tespit edilen orta hasarlıları binaların ise bir yıl içinde yıkılmasının zorunlu olduğunu hatırlattı.

Aynı yetkili, depremzedelerin bir bölümünün 7 yıldır ağır hasarlı konutlarda oturmak zorunda bırakıldığına dikkati çekerek, "Eğer vatandaşların 'can emniyeti' için bu konutlar yasa gereği yıkılması gerekiyorsa, 7 yıldır insanların çoğu bu evlerde nasıl oturuyor?" dedi.

YAŞAYABİLECEKLERİ EVLERİ YOK

Depremzedeler, Aralık 2011 de teslim edilen TOKİ afet evlerinin elektrik, su, çevre düzenlemesi ve onlarca eksiği olduğu için afet evlerine taşınamadıkları belirterek tepki gösterdi.

Afetzedelerden Nedim Ayaz, "TOKİ'nin teslim ettiği evlerde hala elektrik ve su yok. Hatta kömürlük ve hayvanlarımız için ahır dahi yokö dedi.

KAMULAŞTIRMA DAVASI DA SÜRÜYOR

Bala merkezde yaptırılan 24 adet afet konutunun inşa edildiği arsanın kamulaştırma davası da 7 yıldır devam ediyor.

ALAMADIKLARI EVLER İÇİN DAVA AÇTILAR

Avukat Sadi Olcay, depremzedelerin ilçe merkezinde ve köylerdeki afet konutları için gönderilen 74 ve 84 bin liralık borçlandırılmaları çok buldukları için konut bedelinin belirlenmesi işleminin iptali davası yoluna gittiklerini bildirdi.

Avukat Olcay, açılan davalar ve süreçle ilgili şu bilgiyi verdi: "Afet konutları için hangi kriterlere göre fiyatlandırılma yapıldığı belli değil. 2007'de deprem meydana geliyor, ancak inşaatın başlama tarihi 2008, geçici kabulle teslim tarihi 2011, borçlandırma tarihi ise 2014. Bunlardan hangi tarih bayındırlık birim fiyatları baz alınarak borçlandırılma yapılmış belli değil. Biz bunu bayındırlık birim fiyatlarıyla bilirkişi aracılığıyla yaptırdık ve 2008'e göre 44 milyar, 2011'e göre 50 milyar, 2014'e göre 54 milyar lira çıktı."

AFAD HALA YANIT VERMEDİ

Açılan davalarla ilgili Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) hala cevap vermediği için afetzedelerin ödemeleriyle ilgili mahkeme yürütmeyi durdurma veremedi. AFAD'a başvuru yapıyorsunuz, konutlarla ilgili fiyatlandırmayı neye göre yaptığını soruyorsunuz onlar TOKİ'yi gösteriyor, oraya gidiyorsunuz onlar İl Afet Müdürlüğü'nü burası ise Valiliği gösteriyor. Kimse 'bu fiyat belirlemesini biz belirledik ve yöntemini de şöyle geliştirdik' diyemiyor."

BORÇLANDIKLARINI ŞİFAHEN DUYDULAR

Avukat Sadi Olcay, AFAD'ın afetzedelerin borçlandırılmasıyla ilgili duyuruyu ilçe Kaymakamlığına gönderdiğini buranında muhtarlıklarla ilanen vatandaşlara duyurduğunu belirterek, "Oturacak evi olmayarak Ankara şehir merkezine taşınmak zorunda kalan birçok insan da afet konutu için borcu olduğunu şifahen öğrendi" dedi.

EKSİKSİZ ALDIK DİYE İMZA ATTIRILDI

Avukat Olcay, afet zedelere 2011'de geçici kabulle anahtar teslimi yapıldığında," Evimi eksiksiz aldım, hiçbir eksiği olmayan evimle ilgili olabilecek başka eksik ve hasarlar için dava yoluna gitmeyeceğim" diye imzalar alındığını sözlerine eklendi.

TOHUM YARDIMI PARASI AFET EVİNE KESİLDİ

Afet konutlarıyla ilgili 3 aydır depremzedeler herhangi bir ödeme yapmak için Ziraat Bankası'na gitmezken, bazı üreticilerin Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yatırılan tohum ve gübre yardımı paraların afet konutları için bloke edildiği de ortaya çıktı.

BANKANIN ÖNÜNDEN DAHİ GEÇMİYORLAR

Yeniyapan Şeyhli Mahallesi Muhtarı Mustafa Çelik, "Depremzedeler perişan. Bugüne kadar kira yardımı dahi verilmeyen depremzedelere suyu, elektriği, çevre düzeni olmayan köydeki evleri için 74 bin lira değer biçilerek ödeme başlatılmış. Vatandaşlar 7 yıldır oturamadığı, teslim alamadığı ev için köyde 74 bin lira gibi bir ödeme emriyle sarsıldı. Evler teslim alınamadığı için çoğu harabeye dahi döndü. Köylü bu kadar parası olsa gider Başkent merkezde alır evini. Dolayısıyla kimse bankanın önünden dahi geçmiyor. Teslim alamadıkları evler için isyandalar ödeme yapmıyorlar" diye konuştu.

(FOTOĞRAFLI)