Turgay İPEK/ERZURUM, () - SARIKAMIŞ Dayanışma Grubu ve AKUT, Sarıkamış Harekatı sırasında 9'uncu Kolordu'ya bağlı 17 ve 29'uncu tümenlerin 22 Aralık 1914'te 2.5 günde gittiği Top Yolu Yürüyüşüne başladı. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelerek yürüyüşe katılan 55 gönüllüye jandarma komandoları eşlik ediyor.
Her yıl Sarıkamış Şehitlerini anma amacı ile yapılan 'Top Yolu Yürüyüşü' bugün saat 10.30'da Erzurum'un Narman İlçesi'ne bağlı Çimenli Köyü yakınındaki 2 bin 335 rakımlı Çimenli Geçidi'nden başladı. Sarıkamış şehitlerine vefa borcunu ödemek için düzenlenen yaz törenlerine, İstanbul ve Ankara'dan 55 gönüllü katıldı. 9'uncu Kolordu'nun tarihi izleri üzerinde yapılacak Çimenli- Bardız arasındaki 65 kilometrelik top yolu, 3 gece ve 4 günün sonunda Gaziler (Bardız) Köyü'nde sona erecek. Yol boyunca saptanan toplu mezar şeklindeki şehitlikler, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da harita mühendisleri tarafından GPS ile tespit edilerek, Genelkurmay Başkanlığı'na rapor edilecek. Sarıkamış Dayanışma Grubu ve AKUT ayrıca 'Tarihi Top Yolu'nun 'Likya yolu' gibi en uzun trekking yolu olarak tanınmasını amaçlıyor.
Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı kalp cerrahı Prof.Dr. Bingür Sönmez Çimenli'den başlayarak ilk gün 16 kilometre yürüyeceklerini bildirdi. Prof.Dr. Bingür Sönmez, şöyle konuştu:
"100 sene önce, kışın tam ortasında, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuzey ucunda yer alan kolordu, karlara gömüldü. Baharda karlar eriyince donan 10 binlerce şehidin naaşı ortaya çıktı. 1'inci Dünya Savaşı'nın hem en 'sıcak', hem de en 'soğuk' günlerinde, 10 binlerce askere mezar olan 'Sarıkamış' faciasını gün ışığına çıkarmaya kararlıyız. Bu yıl 100'üncü yıl dönümünü sembolleştirmek istiyoruz. Böylesine anlamlı bir günde hiçbir katkı görmemek bizleri üzüyor." 
YÜRÜYÜŞE KATILANLAR NE DEDİ?
Yaklaşık 1 kilometre kadar yürüyen gönüllülerden Sakarya Müftü Yardımcısı Necdet Arman, Kuran-ı Kerim okudu ve şehitlere toplu dua ettirdi. Yürüyüşe Ankara'dan katılan eczacı Esin Sayar, "Top yolu yürüyüşüne ilk kez katılıyorum. Muhteşem bir duydu. Top yolunda yazın yürüyoruz. Kışın askerlerimizin hissettiklerini ve yaşayamayacağız ama onların geçtiği yoldan gideceğiz. Güzel bir yürüyüş olacağına inanıyorum" dedi.
Top yolu yürüyüşüne ikinci kez katıldığını söyleyen emekli Albay Kadri Pamukoğlu ise "Bu anlamlı yürüyüşe katılıp onlarla gece dağlarda yan yana yatmak istiyorum. Tüm gençlerimiz, anneler ve babalar organize edilen bu tür yürüyüşlere eşlik etsin. Bu günlerde buna çok ihtiyacımız var. Herkesin aynı duyarlılığı göstermesini istiyorum"diye konuştu.
Öte yandan yürüyüş öncesi kafile başkanı Bingür Sönmez, tarlada çalışan çiftçilere birer Türk Bayrağı hediye etti. Çiftçilerde Sönmez'e köz ateşinde hazırladıkları çoban çayı ikram etti.
SARIKAMIŞ'TA MEHMETCIK AĞIR KIŞ KOŞULLARINA YENİK DÜŞTÜ
Sarıkamış'ın Allahu Ekber Dağlarında Rus Ordusu'nu püskürtmek isteyen Enver Paşa komutasındaki Mehmetçik, 22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihleri arasında ağır kış koşullarına yenik düştü. Allahu Ekber Dağları'nda bazı tarihçilere göre 90 bin, Genelkurmay kayıtlarına göre de 60 bin asker şehit oldu. Sarıkamış şehitlerini yıllarca Erzurum'daki 9'uncu Kolordu Komutanlığı'na bağlı Sarıkamış Tümeni'ndeki subaylar ile Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ve dağcılar sade törenlerle anıyordu. Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı olan Necati Bölükbaşı ile Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez'in ortak çabaları sonucu Sarıkamış şehitleri 2003 yılından beri daha geniş kitlelerin katılımı ile anılıyor.

FOTOĞRAFLI