MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde, 'Eski Dostlar, Yeni Liderler' sloganıyla 600 yıllık Türkiye- Polonya diplomatik ilişkileri kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi. Polonya'nın 80'i aşkın kenti, fotoğraf sergisiyle sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Havanın kararması sonrası sahneye çıkan Polonyalı Klezmafour grubu da aralarında yerli ve yabancı turistlerin bulunduğu yüzlerce kişiye unutulmaz bir konser sundu.
Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600'üncü yıl kutlamaları kapsamında Trafo Bodrum Ali Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi'nde fotoğraf sergisi açıldı. Fotoğrafçı Akgün Akova ve Küratör Gülden Akıncı tarafından hazırlanan Bir Aynada İki Ülke: Türkiye ve Polonya kitabında yer alan fotoğrafların bir bölümü, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Bodrum Belediye Başkan Vekili CHP'li Güneri Günaydın, Başkonsolos Vekili Radoslaw Wawrzyniak, fotoğraf sanatçısı Akgün Akova ve küratör Gülden Akıncı sergiyi birlikte açtı.
30 HAZİRAN'A KADAR SERGİ GEZİLEBİLECEK
Fotoğraflar için 80'i aşkın kent ve kasabada çekimler yaptıklarını belirten Akgün Akova, "Yaptığımız çekimler sonunda gördüğümüz en önemli ayrıntı, iki ülkenin birbirine çok benzediğidir. Hem coğrafi özellikleri, hem de yer yer kültürel özellikleri benzemektedir. Türkiye ve Polonya deyince, genellikle Viyana Kuşatmasının sona ermesinde Kral Sobieski'nin rolü, ticari ilişkiler ya da Polonezköy gibi klasikleşmiş motifler anımsanır. Oysa 600 yıllık dostlukta, bilim, tarihinden edebiyata, müzikten resme, kuşbilimden askeri teşkilatlara kadar kültürün birçok dalı, zaman içinde defalarca yan yana gelmiştir. Üstelik Türkiye ve Polonya'nın doğası birçok bölgede birbirine çok benzemektedir. Bu projenin amacı da, bu zengin birlikteliği hep birlikte kucaklamak ve 'bir aynada' yeniden yan yana getirmektir" dedi. Sergi 30 Haziran'a kadar açık kalacağı belirtildi.
KONSER BEĞENİLDİ
Bodrum Belediyesi ile Polonya'nın İstanbul Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında akşam da Polonyalı Klezmafour grubu, sahne aldı. Punk Rock tarzını balkan ezgileriyle harmanlayan Klezmafour, Bodrum Kalesi Kuzey Hendeğini dolduran yüzlerce kişiye unutulmaz bir gece yaşattı. Konseri Başkan Vekili Güneri Günaydın, Polonya'nın İstanbul Başkonsolos Vekili Radoslaw Wawrzyniak, konsolosluk çalışanları birlikte izledi. Yaklaşık bir buçuk saat süren etkinlikte bazı yabancı turistler, müziğin ritmine kendini kaptırarak dans etti. Etkinliğin sonunda Klezmafour grubu, ayakta alkışlandı.

FOTOĞRAFLI