MANİSA’nın Soma İlçesi’nde, Ege Linyitleri İşletmeleri’ne (ELİ), ev ve arazileri kömür havzası için istimlak edilenler arasından alınacak, ilkokul mezunu 55 işçiyi belirlemek için noter huzurunda yapılan kura çekiminde olay çıktı. Soma dışından gelenlerin isimlerinin de kuraya dahil edildiğini ileri süren bir grup, tepki gösterdi. Öfkeli kalabalığı polis dışarı çıkarak olayların büyümesini önledi.
Uzun zamandır işçi alımı yapılmayan ELİ’de, siyasilerin ve sendikacıların girişimi sonuç verdi. ELİ, bir süre önce, 55’i ev, bahçe ve tarlaları kömür madeni nedeniyle istimlak edilenler arasında olan ve Soma’da yaşayan, ilkokul mezunu kişiler arasından olmak üzere, toplam 292 kişiyi işe alacağını duyurdu. Alınacak 55 ilkokul mezunu işçi için İş-Kur’a 5 bin kişi başvurdu. Dün alınacak bu 55 işçiyi belirlemek için Linyit Lisesi Spor Salonu’nda noter huzurunda bilgisayarda kura cekimi yapıldı. 55 kişilik işçi kontenjanı için, sonradan sayıları azaltılmak üzere 165 kişi belirlendi. Ancak bir grup, belirlenen 165 kişinin içinde Soma’da yaşamayanların da olduğunu ileri sürüp tepki gösterdi. Soma 2'nci Noteri Mithat Tezcan, sık sık salonu dolduran öfkeli kalabalığın hakaretlerine uğradı. Grup, adı kurada çıkan kişilerin isimlerinin yansıtıldığı projeksiyon cihazının kablosunu keserek yayını engelledi. Araya giren polis ekiplerinin, 'Soma’nın kömürünün tozunu çekiyorsak, işe girmek hakkımız. Hakkımızı istiyoruz' diye slogan atan gruba müdahale edip salondan çıkarması üzerine olaylar daha fazla büyümeden önlendi.
Dışarı çıkartılan grup, daha sonra kura çekiminin iptali için imza toplayıp bir dilekçeyle Soma Kaymakamı Bahattin Atçı’ya verdi.