KUZEY Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nden birheyet, Türkiye sınırında açılacak 5 sınır kapısı için müzakere görüşmeleri yapmak üzere geldi. Aralarında bölgesel Kürt yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari ve Hükümet Sözcüsü Safin Dizayi'nin de aralarında bulunduğu heyet ile anlaşma sağlanması halinde, sınır kapıları için protokol imzalanacak.
Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye gelen İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Duhok Valisi Tamer Ramazan Koçer, Erbil Valisi Nevzat Hadi ve Hükmet Sözcüsü Safin Dizayi ile beraberindeki heyet Şırnak'a geldi. Kürt yöneticiler valilik binası girişinde, Şırnak Valisi Hasan İpek ve Hakkari Valisi Necmettin Kalkan tarafından karşılandı.
Bölgesel Kürt Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Şırnak Valiliği şeref defterini imzaladıktan sonra vali İpek'in makam odasına geçti. Şırnak Valisi İpek, heyet üyelerine ziyaretleri nedeniyle teşekkür ederek, şöyle dedi:
"Kendilerine 'Hoş geldiniz' diyorum. Van ilinde sayın Neçirvan Barzani ile sayın Ahmet Davutoğlu ile birlikte yaptığımız protokolün sonucu olarak, Hakkari ilimizde Derecik ve Üzümlü, Şırnak ilimizde Gülyazı, Ovaköy ve Aktepe sınır kapılarının açılması, ayrıca Habur Gümrüğü'ne üçüncü köprünün yapılması ile ilgili protokol görüşmelerini bu gün Şırnak'ta yapacağız. Bu amaçla gerekli ön çalışmaları yaptık. Bir aksilik çıkmasa  mutabık kalacağız. Kendilerini Şırnak'ta görmekten duyduğum memnuniyeti belirtiyorum, hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz."
Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari de, açılacak kapıların her iki taraf için hayırlı olması dileğinde bulunarak, şöyle konuştu:
"Bugün sayın Şırnak ve Hakkari valilerini görmekten mutluluk duyduğumu dile getirmek istiyorum. Erbil Valisi, Duhok Valisi, hükümet sözcüsü ile sayın Hükümet Başkanı sayın Necirvan Barzani talimatı üzerine görüşmememiz gereken protokolleri imzalamak üzere buraya geldik. Söz etiğiniz bu kapıların açılışı ile her iki tarafa hayırlara vesile olacağına inanıyoruz. İki tarafta yaşayan insanlara çok büyük canlılık verecektir. Umudumuz inşallah görüşmeler iyi geçecektir, imza atmamıza yol açacaktır. Çok teşekkür ederiz."
Vali İpek, Kürt Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari'ye, Nuh'un Gemisi maketi ile Jirki kilimi hediye etti.
Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi heyeti ve Türk Heyeti, daha sonra Şehri Nuh Otel'e geçerek, basına kapalı olarak müzakere görüşmelerine başladı.

EK(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)