DİYARBAKIR'ın Dicle İlçesi'ne bağlı Uğrak Köyü'nde 2012 yılı Kurban Bayramı arifesinde 1'i çocuk 5 kişinin öldürüldüğü kan davası katliamıyla ilgili haklarında dava açılan 10 kişiden, Ramazan Bozkuş, tahliye edildi. Tahliye kararı güvenlik gerekçesiyle salon boşaltıldıktan sonra sadece sanığın avukatına bildirildi.
Dicle İlçesi'ne bağlı Uğrak Köyü'nde 2008 yılında Bozkuş ve Akelma aileleri arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle kavga çıktı. Salih Bozkuş'un yaşamını yitirdiği kavganın ardından iki aile arasında kan davası başladı. 23 Ekim 2012 tarihinde Kurban Bayramı arifesinde alışverişten dönen Akelma ailesi fertlerinin içinde bulunduğu araç, köy girişinde uzun namlulu silahlarla tarandı. Ramazan Bilge, Latife Bilge, Ramazan Akelma, Hacer Akelma ve 5 yaşındaki İbrahim Akelma'nın hayatını kaybettiği saldırı ile ilgili dava duruşmasına Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
Duruşmaya tutuklu sanıklar Alaattin Bozkuş, Mehmet Bozkuş ve Ramazan Bozkuş ile tutuksuz sanıklar İsmail Bozkuş, Fırat Belada, Mehmet Uzak, Hüseyin İpek ve Abdurrahman Aslan katıldı. Askerde bulunduğu öğrenilen sanıklardan Mehmet Aslan duruşmaya katılmazken, sanık İsa Bozkuş'un ise hala firarda olduğu belirtildi. Duruşmaya, karşı aileden de çok sayıda kişinin katılması nedeniyle, salonda geniş güvenlik önlemleri alındı.
"BEN OLSAYDIM KADIN VE ÇOCUKLARI ÖLDÜRMEZDİM"
Mahkeme heyeti, duruşmada ilk olarak tanıkları dinledi. Tanıkların ardından söz hakkı verilen Cumhuriyet Savcısı, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Daha sonra söz hakkı alan tutuklu sanık Mehmet Bozkuş, "Ben bu olayda olsaydım kadın ve çocukları öldürmezdim. Ben suçsuzum. Ölenlerin babamın öldürülmesi olayıyla bir ilgisi yoktu. Ailem mağdurdur, tahliyemi talep ediyorum" dedi.
Daha sonra söz hakkı verilen tutuklu sanık Ramazan Bozkuş ise, "Bu olayı kardeşim İsa Bozkuş kendi başına yapmıştır. Benim olayla herhangi bir ilgim yoktur" diye konuştu.
MAHKEMEDEN CAN GÜVENLİĞİ İÇİN GİZLİ TAHLİYE
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, daha sonra kararını açıkladı. Mahkeme, tutuklu sanıklardan Ramazan Bozkuş'un tahliyesine karar verirken, Alaattin Bozkuş ve Mehmet Bozkuş'un tutukluluk halinin devamına hükmetti. Mahkeme kan davalı ailelerin adliye çevresinde olmasından dolayı tahliye kararını salonu boşalttıktan sonra verdi. Mahkeme, sanığın can güvenliği ve olası bir saldırı olayını engellemek için tahliye kararını sadece Ramazan Bozkuş'un avukatına bildirdi. Duruşma eksiklerin giderilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.
35 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ ÖMÜR BOYU HAPİS İSTENDİ
2012 yılı Kurban Bayramı arifesinde meydana gelen kan davası katliamı ile ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, olayı 7 kişinin gerçekleştirdiği, aynı aileden 3 kişinin ise yardım ettiği belirtildi. 11 Mayıs 2008'de, Salih Bozkuş'un arazi anlaşmazlığı nedeniyle Akelma ailesi tarafından öldürüldüğü belirtilen iddianamede, Salih Bozkuş'un oğulları İsa, Alaattin, Mehmet, Ramazan'ın köydeki bazı kişiler tarafından intikamlarını almaları için kışkırtıldıkları kaydedildi. Sanıkların, köyde bazı kişilerle yaptığı telefon görüşmelerinde cinayeti işlediklerini itiraf ettikleri dile getirilen iddianamede, Alaattin Bozkuş, İsa Bozkuş, Mehmet Uzan, Ramazan Bozkuş, Mehmet Bozkuş, İsmail Bozkuş ve Fırat Beleda'nın olayı gerçekleştiren kişiler olduğuna yer verildi.
Cumhuriyet Savcısı, olayı gerçekleştiren 7 kişinin, 'kan gütme saikiyle adam öldürme' suçundan 5'er kez olmak üzere toplam 35 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. İddianamede, cinayet sanıklarının gizlenmesine yardımcı olan Hüseyin İpek, Abdurrahman Aslan ve Mehmet Aslan hakkında da, 'yardım ve yataklık etmek' suçundan 5'er yıl hapis cezası isteniyor. FB(GG/AK)