Sinan HARMANCI/AMASYA, (DAHA)- AMASYA’da 45 yıldan bu yana semaver yapan 60 yaşındaki Mustafa Sofu, bakırdan yaptığı semaverlere Türk ve Osmanlı motifleri işliyor. Turistler için ise talep üzerine Hz. Meryem ve H.z İsa figürleri yapıyor.
Semaver kültürünün oldukça yaygın olduğu Amasya’da semaver üretimi yapan Mustafa Sofu, teknolojiye karşı direniyor. Baba mesleğini 45 yıldan bu yana devam ettiren Mustafa Sofu, fabrikasyon semaverlere karşı bakır semaver üretirken ayrıca üzerlerine Türk ve Osmanlı motiflerini işliyor. İnce işçilikle yapılan motifli semaverler özellikle kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. El işçiliği ile yapılan semaverlerin yerini fabrikasyon üretimlerin aldığını belirten Mustafa Sofu, şöyle dedi:
"Daha ucuz olduğu için vatandaşlar fabrika üretimi yada kalitesiz el işçilik üretimlerini tercih edebiliyorlar. Oysa benim yaptığım motifli bakır semaverler hem çok değerli hem de çok kaliteli. Türk ve Osmanlı Motifli semaverlerin ilgi görüyor. Motiflerin yanı sıra isim ve resim de yapabiliyorum. Bunların hepsini elle işliyorum. Özellikle kentimize gelen turistlerde sipariş veriyorlar. Onların siparişleri genelde Hz. İsa ve Hz. Meryem’in figürlerinden oluşuyor. 3 günde teslim ediyorum. Bazıları burada 3 gün kalarak devamlı geliyorlar ve ben bunları yaparken izliyorlar. Bazıları da parasını ödeyip adreslerine göndermemi istiyorlar. El sanatı olduğu için de fiyatlarımız onlara cazip geliyor."

SH(MS/İD) (FOTOĞRAFLI)