Saffet YENİGÜN/KEMER (Antalya), () - KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdür Vekili Erkin Yılmaz, son 4 yıllık denetimlerde yaklaşık 43 milyon 804 bin 20 adet korsan materyalin ele geçirildiğini söyledi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın organize ettiği 'Denetim Komisyonları Eğitim Semineri', Antalya'nın Kemer İlçesi'ne bağlı Göynük Mahallesi'nde bulunan Kilikya Palace Otel'de başladı. 30 ilde görev yapan 80 il denetim komisyonu üyesine yönelik 3 günlük seminerde fikri ve sınai haklar, adli ve idari uygulamalar ile mevzuat değişiklikleri ele alınıyor. Seminerle denetim komisyonu üyelerinin faaliyetlerinde izlenecek usul ve yöntemler hakkındaki bilgilerin pekiştirilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması, böylelikle denetim faaliyetlerindeki başarı oranlarının artırılması hedefleniyor.
KORSANLA MÜCADELE
Telif Hakları Genel Müdürü Erkin Yılmaz, seminerin açılışında yaptığı konuşmada "81 ilde etkin bir şekilde denetim faaliyetlerini sürdüren il denetim komisyonları, bandrolsüz olarak piyasaya sürülen korsan sinema ve müzik eseri nüshaları ile kitaplara resmen el koyabilme yetkisine sahiptir. 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile getirilen bu yetki sayesinde denetimler, daha etkili ve hızlı bir biçimde yapılabilmekte ve özellikle fiziki korsanlıkla mücadelede önemli başarılara imza atılmaktadır" dedi.
Erkin Yılmaz, il denetim komisyonlarının son 4 yılda 12 bin 482 denetim gerçekleştirdiğini ve bu denetimlerle 43 milyon 804 bin 20 adet korsan materyalin ele geçirilmesini sağladığını söyledi.
İl denetim komisyonlarına mobil bilgisayarlar ve karekod okuyucu cihazlar temin edildiğini anlatan Yılmaz, Bakanlığın bandrol otomasyon sistemiyle bağlantı kurularak, veri tabanında yer alan kitap ve bandrol bilgilerine bu karekod okuyucular sayesinde anında ulaşılabildiğini kaydetti.
'DÖVÜLEN BİR ÜLKEYKEN, SAYGI DUYULAN ÜLKE HALİNE GELDİK'
Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkan Yardımcısı Saruhan Kızılay da telif haklarıyla mücadeleyi bir bütün olarak değerlendirdiklerini anlattı. Son 10 yılda ciddi aşama kaydedildiğini belirten Kızılay, "Bunu uluslararası raporlar, Avrupa Birliği ilerleme raporları gösteriyor. Yıllar öncesine bakıldığında yerden yere vurulan, sürekli dövülen bir ülkeyken saygı duyulan bir ülke haline geldik. Bunun hepimizin başarısı olduğunu düşünüyorum. Uygulamada veya yasal anlamda eksikliklerimiz olabilir. Bunlar zaten giderilebilecek durumda ve ülkemizde bunu çok rahatlıkla halledebilecek güçte" diye konuştu.

SY(SU/AK) (FOTOĞRAFLI)