İlker AKTAŞ/SAMSUN, () - SAMSUN’da 11 yıllık evli Akgül ve Selim Yıldızcı çiftinin, doğumda beyni oksijensiz kalan down sendromlu (Hipoksik İskemik Ensefalopati) oğulları 3.5 yaşındaki Miraç Yıldızcı, 2 yıllık bir tedavinin ardından kendi ayakları üzerinde durmayı başardı. Miraç'ın yürümesini çok istediğini belirten 37 yaşındaki anne Akgül Yıldızcı, "Oğlumla el ele yürümenin mutluluğunu yaşıyorum" dedi.
Samsun'un İlkadım İlçesi oturan 11 yıllık evli Akgül ve Selim Yıldızcı çiftinin, doğumda beyni oksijensiz kalan down sendromlu oğulları 3.5 yaşındaki Miraç Yıldızcı, yaşadığı rahatsızlık nedeniyle eklemlerde hareket kısıtlılığı, kas güçsüzlüğü, kontrol kaybı ve dengesizlik gibi sorunlarla karşı karşıya kaldı. Bu nedenle ayakta duramayan ve yürüyemeyen Miraç Yıldızcı, ailesi tarafından tedavi için Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'ne götürüldü. Burada 2 yıldır tedavi gören ve olumlu sonuç alınan Miraç, artık kendi başına ayakta durup yürümeye başladı. Annesi Akgül Yıldızcı, oğlunun 2 yıldır fizik tedavi gördüğünü söyleyerek, "Miraç için hamileliğimin 5'inci ayında zeka testi yaptırdık. Şüphe sonucu bizi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk ettiler. Orada yapılan tetkikler sonrasında doktorum bebeğin yüzde 5 down sendromlu olabileceğini söyledi ve amniyosentez önerildi. Ancak biz bunu kabul etmedik. Down sendromlu olsa da olmasa da doğmasını istedik. Çünkü amniyosentez sonrasında yüzde 1 düşük ihtimali vardı. Bunu göze alamadık" dedi.
Oğlunun şu anda 3.5 yaşında olduğunu vurgulayan Akgül Yıldızcı, "Miraç 2 yıldır tedavi görüyor. Ben Miraç’ın eğitim almasını istiyordum. Bu nedenle özel bir okula gittik. Orada bize Romatem’i önerdiler, biz de geldik. Doktorumuz Orhan bey ilk önce baktı ve bir süre sonra tedavi için bizi çağırdı. Tedavilerimizin karşılığını da aldık" diye konuştu. Oğluyla el ele yürümenin kendisini çok mutlu ettiğini dile getiren anne Akgül Yazıcı, "Önceden Miraç yaşındaki çocukların anneleri ile birlikte el ele yürümesi içimde bir acıydı. Ben oğlumun yürümesini çok istiyordum. Mesela yürüse parka, lunaparka götürürüm, onu gezdiririm. Çocukların gidebileceği neresi varsa oraya götürürüm" diye konuştu.
Miraç Yıldızcı’nın son durumu hakkında açıklamalarda bulunan Fizik ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz ise, "Miraç'ta eklemlerde hareket kısıtlılığı, kas güçsüzlüğü, kontrol kaybı, dengesizlik gibi sorunlar vardı. Bunların dışında ayrıca down sendromu da var. Miraç bize geldiğinde ayakta duramıyor, oturamıyordu. Önce rehabilitasyon programına aldık. Öncelikle oturma, ayakta durma ve baş kontrolü sağlandı. Ondan sonra da yürüme eğitimi yapıldı. Bunların sonrasında şu anda kendi başına, özgür yürüyebilir hale geldi. Bundan sonraki hedefimiz Miraç’ın kemik ve kas büyümesini entegre hale getirmek" dedi.

İA(MS/AK) (FOTOĞRAFLI)