Elvan EZBER İSTANBUL, () İSTANBUL’da yaşayan İlhan Eliçalışkan 2,5 yıldır diyalize giren 32 yıllık eşi Sevgi Eliçalışkan’a bir böbreğini verdi. Hastanede eşinin elini bir an olsun bırakmayan İlhan Eliçalışkan, “Onu çok seviyorum. Gerekirse canımı veririm” dedi.
Sevgi Eliçalışkan’a (51) 2002 yılında şeker hastalığı teşhisi kondu. Geçen yıllarda şeker hastalığına bağlı olarak böbrek yetmezliği yaşayan Eliçalışkan, 2,5 yıl önce diyalize girmeye başladı. Sevgi Eliçalışkan’ın durumunda bir iyileşme görmeyen aile fertleri toplanarak böbrek nakli yapılmasına karar verdi. Başta İlhan Eliçalışkan (61) olmak üzere tüm aile böbreğini vermek için kan ve doku uyumu testi yaptırmak istedi. Bir hafta önce Kadıköy’de bulunan özel bir hastaneye giden İlhan Eliçalışkan’ın yapılan tetkiklerde kan ve doku uyumunun olduğu belirlendi.
Nakil öncesi eşinin başucuna oturup elini sıkı sıkıya tutan İlhan Eliçalışkan, duygularını şöyle dile getirdi: “Böbrek hastasıydı. 2,5 yıldır diyalize giriyordu. Böbrek nakli olması için karar verdik. Eşime böbreğimi vermeye karar verdim. Bütün dokular da uydu. Son aşamaya geldik bugün de. Mutluyum sevinçliyim. 32 yıldır evliyiz. Eşime organ verdiğim için mutluyum. Onu çok seviyorum gerekirse canımı veririm. Diyaliz hastalarının organ nakli olmasını tavsiye ederim. Herkesin organ bağışı yapmasını isterim. Çözüm bu”

Oğlu Orhan Eliçalışkan ise "Üzüldüm açıkçası ama bir yandan da sağlığına kavuşacağı için sevindim. İnşallah ameliyatı iyi geçer ve sağlığına bir an önce kavuşur. İnşallah bütün böbrek hastalar sağlıklarına kavuşurlar” dedi.

Eliçalışkan’ın gelini Elmas Eliçalışkan da şöyle konuştu:
“Annem 2.5 yıldır diyalize giriyordu. Yaşadığı acı tarif edilemez .Halsiz kalıyor. Yeme içmeden kesiliyor.Yanında ağrıları acıları da cabası. Diyalize girenler umut yok diye ümitlerini kesmesinler. Araştırsınlar. Biz de bekledik. Araştırdık denemekte fayda var dedik. Olmazsa başka çözümlere başvuracaktık. Kimse inancından vazgeçmesin. Biz bekledik, sabrettik, inandık. Allaha çok şükür. Olsun bugün sağlığına kavuşacağına inanıyorum. Herşey paraya bakmıyor”

Tetkikler ve hazırlıkların ardından Operatör Dr. Aşkın Eroğlu’nun dün yaptığı operasyonla İlhan Eliçalışkan’dan alınan böbrek eşi Sevgi Eliçalışkan’a nakli yapıldı. Nakil sonrası açıklama yapan Eroğlu, “Hastamız bize böbrek yetmezliği nedeni ile başvurdu. Hastamız şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliğine girmiş ve 2002’den beri diyalize devam etmekteydi. Eşinin gönüllü olduğunu ve kendisine böbrek vermek istediğini söyledi ve hastanemize başvurdu. Bir takım hazırlık çalışmasından sonra eşinin böbreğinin kendisine uyumlu olduğunu gördük ve bu naklin gerçekleşmesine karar verdik. Dün naklimiz gerçekleştirdik, şuan hastamız çok iyi diyalizden kurtuldu. Şuanda rahat rahat yaşamına devam ediyor. Verici 2-3 gün içinde taburcu olacak. Alıcımız da bir hafta içinde evinde olacak” dedi.

(FOTOĞRAFLI)