ÇORUM'un Kargı İlçesi'de Boyabat Barajı'nın su tuttuğu havza içinde bulunan köylerde tarım arazilerinin sular altında kalan 25 kişi devletin kendilerine 3 yıldır tarım arazisi vermediğini söyledi.
Çorum'un Kargı İlçesi’ndeki bazı köyleri de kapsayan Boyabat Barajı’nda 2010 yılında su tutmaya başladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan baraj nedeniyle Çorum’un Kargı İlçesi’nde bazı köyler ve tarım arazileri, barajın su tuttuğu havza içinde kaldı. Devlet baraj sularının altında kalan ev ve arazileri kamulaştırırken bedellerini ödedi. Ancak, Gökçedoğan, Köprübaşı, Bağözü, Maksutlu ve Saraycık Köyü’nde oturan 25 kişi kamulaştırılan tarım arazileri için para yerine devletin aynı değerde kendilerine tarım arazisi verilmesi yönünde tercihte bulundu. Kamulaştırma sırasında devletin sunduğu karşılığında para seçeneğini tercih edenler ev ve arazilerinin değeri karşılığında parayı alırken tarım arazisi isteyenlere aradan geçen 3 yıla rağmen tarım arazileri verilmedi. Köylülere ilk olarak Edirne’nin İpsala İlçesi’ndeki çeltik tarlalarından ikinci olarak, İskilip İlçesi’nden tarım arazisi verilmesi planlandığı ifade edilirken sonuç alınamadı.
Tarım arazileri sular altında kaldığı için çiftçilik yapamayan köylüler, bu nedenle geçim sıkıntısı çektiklerini belirterek tepki gösterdi. Çaresiz kaldıklarını ifade eden köylüler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na defalarca başvurmalarına rağmen hiçbir sonuç alamadıklarını savundu. Gökçedoğan Köyü’nde oturan Sadık Yılmaz, şöyle yakındıB
“Devlet su altında kalan tarım arazilerimizin karşılığında bize tarım arazisi verebileceğini bildirdi. Biz de para alma yerine aynı değerde tarım arazisi verilmesini kabul ettik. Para almayı tercih edenlere paraları ödendi. 3 yıldır bize arazi verilmedi. Biz tarım yaparak geçiniyoruz. 3 yıldır ekonomik olarak çöktük, perişan haldeyiz. Yardım istiyoruz."
Kargı Kaymakamı Ali Erdoğan, arazilerin kamulaştırıldığı dönemde ilçede görevli olmadığını belirterek, “Konuyu geçmiş yıllarda hazırlanan evraklardan ve bana mağduriyetini bildirmek için gelen köylülerden öğrendim. 3 yıldır mağdur olduklarını biliyorum. Fakat bu konu hakkında bana verilen ya da elime ulaşan bilgi yok. Şikayetlerini bildirmeye gelen köylülerden öğrendiğim kadarıyla İpsala ve İskilip İlçeleri’nin yerli halkı buradan gidecek olan köylülerimizi istememiş ve araziye bakmaya giden köylülerle sıkıntı yaşamışlar. Yeni arazilerin ne zaman verileceğine dair bir bilgim yok.”