Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), () - EGE Denizi'nde Yunanistan, ABD ve İsrail donanmasının yaptığı tatbikatta balinaların öldüğünü öne süren uluslararası sivil toplum örgütleri bildiri yayınlayarak tepki gösterdi.
Mart ayının son haftası ile 10 Nisan tarihleri arasında Ege Denizi Girit Adası yakınlarında ortak tatbikat yapan Yunanistan, ABD ve İsrail donanmasının kullandığı silahlar ve sonar cihazlarının yaydığı frekans dalgalarının, balinaları öldürdüğü öne sürüldü. Ölü balinaların Girit Adası'nın Livadia kenti sahilinde karaya vurduğu belirtildi. Yunanistan Yaban Hayatı Koruma ve Yaşatma Vakfı veterinerleri ve sivil toplum örgütleri, tatbikattan etkilenen ve hala hayatta olan balinaları kurtarmak için seferber oldu.
Uluslararası faaliyet gösteren Yaban Hayatı Koruma ve Yaşatma Vakfı, ARion Memeli Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, Greenpeace, Pelagos Balina Araştırma Enstitüsü, Akdeniz Foku SOS Ağı ve Doğal Tarih Müzesi Derneği ortak bildiri yayımlayarak balinaların geçiş ve göç yollarında yapılan askeri tatbikatı kınadı. Balinaların göç yolları üzerinde askeri tatbikatlara son verilmesini istedi. Bildiride ayrıca geçen yıl Kasım ayında Fas'ta imzalanan ve Yunanistan'ında onayladığı anlaşmada balinaların göç yolları haritalarının yayınlandığı ve bu bölgelerde askeri tatbikatların yapılmama kararı alındığı hatırlatıldı.
www.mykonospress.gr haber sitesinin yayınladığı haberde, askeri tatbikatlar sırasında kullanılan sonar cihazlarının, balinaların yön duyusunu kaybetmesine neden olduğu ve fizyolojik bozukluklara yol açarak iç organlarında hasar meydana getirdiği, ölümlerine neden olduğu belirtildi.

YA(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)