Seyfi GÜL/FOÇA (İzmir), () - İTALYAN, Bulgar ve Türk gençlerinden oluşan toplam 16 çevre gönüllüsü, Avrupa Birliği Gençlik Projesi (ABGP) 'Çocuklar Akdeniz Foku'nun Peşinde' kapsamında İzmir'in Foça İlçesi'ne geldi. Başka ülke ve şehirleri de kapsayan 5 aylık projenin Foça ayağının bir haftalık programı içerdiği belirtildi.
İtalya'nın Bari kenti merkezli Green Rope (Yeşil Halat) Derneği üyesi olan çevre gönülleri, Akdeniz fokları, yunuslar, deniz kaplumbağaları, köpekbalıkları ve varlıkları tehdit altında bulunan diğer deniz canlılarının korunması ve soylarını sürdürmesi konusunda çalışmalar yapıyor.
Yeşil Halat üyeleri, bu defa Avrupa Birliği Gençlik Projesi (ABGP) olan "Çocuklar Akdeniz Foku'nun Peşinde"ye dahil oldu. Koordinatörlüğünü Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğretim görevlisi Özgün Sunar'ın üstlendiği projeye Türk Ulusal Ajansı(TUA), Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), Foça Belediyesi, Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi ve Küresel Çevre Derneği'de destek verdi. Geçen yıl 11 Belçikalı öğrenciyle gerçekleştirilen projenin devamı niteliğindeki Çocuklar Akdeniz Foku'nun Peşinde Projesi'nde öğrencilerin yanı sıra biyolog, çevre mühendisi, gençlik hizmetleri yöneticisi gibi mesleklere mensup 7 İtalyan, 1 Bulgar, 8 Türk çevre aktiviste yer aldı.
Projenin katılımcıları dün Akdeniz Foku'nun yaşadığı Foça'ya geldi. Foça'nın sahilleri tanıma turuna çıkan çevre gönüllüleri, gezdikleri yerlerde kıyı ve çevre temizliği de yaptı. Plastik ve cam şişeler, naylon poşetler, içecek kutuları, bir adet tekne koltuğu, yiyecek artıkları, halat parçaları, kağıtlar gibi torbalar dolusu çöp toplamalarına rağmen İtalyan ve Bulgar katılımcılar Foça'da deniz suyunu temiz bulduklarını söyledi.
Haskova'dan geldiğini belirten Bulgar Kristina Petrova ülkesi dahil birçok ülkede bu tür çalışmalara katıldığını, ilk kez geldiği Foça'yı çok beğendiğini ifade etti. Petrova, "Çevre artık tüm dünyanın sorunu. Tüm insanlarını dünya vatandaşı ve çevreyi korumanın vatandaşlık görevi olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Gelecek nesilleri bu anlayışla yetiştirmek için çocukları işin içine katmamız gerekiyor. Bizde burada ve proje kapsamında gittiğimiz yerlerde çocukları eğitmeye ve onlarla aktiviteler yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Green Rope Derneği'nde koordinatör olarak görev aldığını belirten biyolog Stefano Bellomo'da İtalya ve Akdeniz sahillerinde deniz canlılarının kirlilik ve bilinçsiz avlanma nedeniyle tehdit altında olduğunu, gençleri bu projelere katarak geleceğe yönelik tedbirlerin alınmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Kirliliğin İtalya kıyılarında da büyük tehdit olduğunu anlatan Bellomo Foça kıyılarını ve denizini pek çok ülkeye göre temiz bulduğunu sözlerine ekledi.
Katılımcılar, proje kapsamında sunum ve atölye çalışmaları için ilkokul öğrencileriyle buluşacak, Foça Özel Çevre Koruma Kurulu birimince yapılan çalışmalar hakkında yerinde bilgi alacak, bir tekne ile Akdeniz foku ve yunusların yaşam alanlarını gezerek incelemeler yapıp çalışmalarını yarın tamamlayarak ilçeden ayrılacak.

SG(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)