İSTANBUL Tabip Odası, Türk Mühendis, Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, kamu-özel ortaklığı modeli ile İkitelli'de kurulacak olan 'İstanbul İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü Projesi' kapsamında hazırladıkları 'Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirilmesi' adlı çalışma ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Karaköy'deki TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin konferans salonunda düzenlenen basın toplantısına Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar katıldı. Mücella Yapıcı, düzenledikleri basın toplantısıyla amaçlarının İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü projesi için hazırladıkları çevresel ve sosyal etki değerlendirmesi konusunda görüşlerini kamuoyuyla paylaşmak olduğunu söyledi. İhaleyi kazanan IHIC İstanbul İkitelli Uluslararası Sağlık Yatırım ve İşletme A.Ş yetkililerinin proje kapsamında çevresel ve sosyal etki değerlendirilmesi ile ilgili kendilerinden görüş istediğini kaydeden Yapıcı, projenin paydaşı olmadıklarını ifade etti. "BÖLGE İSTANBUL'UN 5 EKOLOJİK KORİDORUNDAN BİRİDİR
Yapıcı, toplam 790 bin metre kare kapalı alan üzerine 2628 yatak kapasiteli 8 hastane binası yapılacak olan projenin yapılacağı bölgenin İstanbul'un ekolojik açıdan en önemli koridorlardan biri olduğuna dikkat çekti. Yapıcı, "Bölge, İstanbul'un Avrupa yakasında, biyolojik çeşitlilik ve kentin yaşam destek sisteminin en önemli parçalarından biri olup doğal ve ekolojik dengelerin korunması gereken en önemli alanlarından biridir. Eğimli bir topografyaya sahip bölge aynı zamanda 100 bin ölçeklik bir planlarda çok ciddi jeolojik sakıncalar içeren bir alandır. Aynı zamanda jeolojik ve depremsellik açısından riskli alanlar kapsamına giren bölge, son yıllarda merkezi ve yerel yönetimler tarafından çevresinde yapılan planlamalar eşliğinde ciddi bir yapılaşma baskısı altına alındı."Bölge barındırdığı dere ve doğal topografyası nedeniyle çok önemli bir yağmur suyu toplama havzası ile İstanbul'un 5 ekolojik koridorundan biridir" ifadelerini kullandı.
Aynı zamanda Çevre Etki Değerlendirme Kurulu Genel Sekreterliği görevini de yürüten Mücalla Yapıcı, entegre sağlık tesislerine ayrılan bölgenin gerek kentsel, jeolojik, topoğrafik ve ekolojik yer seçimi kriterleri gerekse de kentsel ve toplumsal erişilebilirlik, çevresel ve ekolojik sürdürülebilirlik, toplum sağlığı, güvenliği ve emniyeti açısından kabul edilemez nitelikte olduğunu sözlerine ekledi. "SAĞLIK HİZMETLERİ ŞEHİRLERDE YAŞAYANLARIN EN TEMEL İHTİYACI"
Ali Çerkezoğlu ise konuşmasında İstanbul'da mevcut hastanelerin yenilenmesine ve yeniden düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu belirtti. İkitelli'ye kurulacak olan sağlık kampüsünün şehir merkezinden uzakta olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, "Özellikle büyük şehirlerde toplu kampüsler olarak hizmet verecek sağlık tesislerinin yapımını öngören ve o ildeki kamu hastanelerini kapatarak şehir merkezlerinden uzakta insanların ulaşamayacağı yerlerde kurulan devasa ve özel sağlık çiftlikleri haline getiren bu uygulama, sağlık hizmetlerinin özelleştirilerek sermaye şirketlerinin rant aracı halien getirilmesinin son aşaması olmaktadır" diye konuştu.
Sağlık hizmetlerinin şehirlerde yaşayanların en temel ihtiyacı olduğuna değinen Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar da, konuşmasında kamusal hizmet olarak sağlık tesislerinin şehrin bir ucunda toplanmasını mantıklı olmadığını söyledi