Ezgi ÇAPA/İSTANBUL,()  İSTANBUL’a yapılacak 3. havalimanına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5 Haziran'da onaylanan imar planları askıya çıktı. İstanbul’un anayasası olarak nitelendirilen 1/100 binlik planlara ilk kez işlenen proje planları 16 Temmuz’da askıdan inecek.

İstanbul’un kuzeyinde 76, 5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilecek 3. Havalimanına ilişkin hazırlanan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliği, 1/5bin ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/bin ölçekli Uygulama İmar Planı, Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilan panosu ile web sitesinde askıya çıktı. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5 Haziran 2014’da onaylanan planlar, itiraz süresi olan 30 günün sonunda 16 Temmuz’da askıdan inecek.

3.HAVALİMANI İLK KEZ PLANLARDA
Daha önce medyada görselleri paylaşılan 3. Havalimanı, İstanbul'un anayasası olarak nitelendirilen 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda yer almıyordu. Böylece 2009 yılında İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın başkanlığı süresinde hazırlanan Çevre Düzeni Planı’nda yer almayan havalimanı ilk kez planlara işlenmiş oldu. İstanbul’un kuzeyinde bulunan ormanlarının korunmasının amaçlandığı planda şehrin doğu-batı aksı yönünde büyümesi, havalimanının Silivri’ye yapılması öngörülüyordu.

YETKİLİ ULAŞTIRMA VE DENİZCİLİK BAKANLIĞI
1/binlik plan notlarında “havaalanına ilişkin yapılaşma koşulları; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun görülecek kentsel tasarım projesine göre T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır” ifadesi yer alıyor. 1/5 binlik planlarda ise “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” ibaresinin üstü çizilmiş durumda. 3. Havalimanı inşası sırasında ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) raporunda belirtilen hususlara uyulacağının belirtildiği plan notlarında inşaat için orman alanlarında gerekli izinlerin alınması gerektiği, derelere ilişkin İSKİ ve DSİ’den görüş alınmadan uygulamaya geçilemeyeceği yer alıyor.