Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tayyar Köksal, hakkında yokluğunda tutuklama kararı bulunan sanık Erdoğan Öznal'ın avukatının, bu kararın kaldırılması talebiyle dilekçe verdiğini bildirdi.

İsteme ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, mahkemece diğer sanıklar hakkında verilen kararlar gözetilerek, Öznal hakkında verilen yoklukta tutuklama kararının kaldırılmasını istedi.

Mahkeme Başkanı Köksal, heyetin müzakeresinin ardından ara kararları açıkladı.

Buna göre, sanıklardan Necdet Batıran, Mustafa Köseoğlu, İsmail Hakkı Önder ve Ahmet Nazmi Solmaz'ın duruşmalardan vareste tutulmasına, Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanlığından, 13 Mart 1997 tarihli Bakanlar Kurulu kararları ile 14 Mart 1997 tarihinde yayımlanan Başbakanlık genelgesinin suretlerinin istenmesine karar verildi.

TBMM'den 54. Hükümet üyelerinin adresleri ile hükümeti oluşturan RP ve DYP milletvekillerinden istifa edenlerin güncel adres bilgilerini soracak olan mahkeme, sanıklardan Erdoğan Öznal hakkında verilen yokluğunda tutuklama kararının, "dosyanın geldiği aşama, diğer tutuklu sanıklarla ilgili verilen kararlar ve sanık avukatının talebini" dikkate alarak kaldırılmasını kararlaştırdı.

Genelkurmay Başkanlığı ve MGK Genel Sekreterliğine ayrı ayrı müzekkere yazılarak, "başka yer ve tarihlerde başka kişi ve kurumlara yapılan sunumların metinleri bulunduğu halde, 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısında sanıklardan Fevzi Türkeri tarafından yapıldığı belirtilen irtica ile ilgili sunumunun metninin neden bulunmadığının araştırılarak, bu metnin arşivlere alınıp alınmadığı, alınmış ve imha edilmiş ise imha tutanaklarının bulunup bulunmadığı" konularında bilgi istenecek.

Genelkurmay Başkanlığına, müşteki Tamer Tatar tarafından savcılığa verilen CD'ler ile ilgili soruşturmanın akıbetinin sorulması kararlaştırılarak, duruşma yarın 09.30'a ertelendi.