Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'ın Kulp İlçesi'ne bağlı Yaylak Köyü Kelasor mezrasına 1990 yılında baskın düzenleyen PKK'lılar tarafından kaçırıldıktan sonra öldürülüp gömülen korucu Hasan Yazıcı'nın kemiklerini almak için 24 yıldır bekleyen oğullarının girişimine, bu kez cesedin gömüldüğü bölgenin güvenli olmadığı gerekçesiyle olumsuz yanıt verildi. Metin Yazıcı, sadece fotoğraftan tanıdığı babasının kemiklerini içine koyup başında dua edecekleri bir mezarı olmasını istediklerini belirterek, "Bize önce 'çözüm süreci olsun, silahlar sussun' denildi. Şimdi ise, 'süreç bozulur' denilerek bölgede keşif ve kazı yapılmıyor. Yetkililerden destek bekliyoruz" dedi.
Kulp'un bağlı Yaylak Köyü Kelasor mezrasına 3 Mayıs 1990 tarihinde Şemdin Sakık yönetimindeki bir grup PKK’lı terörist tarafından baskın yapılarak 5 köylü öldürüldü, 1 korucu şehit edildi. Baskında 3 çocuk babası köy korucusu Hasan Yazıcı da, PKK'lılar tarafından elleri bağlanarak kaçırıldı. Daha sonra Sakık'ın ifadelerine göre Yazıcı, bölgede operasyon yapan askeri helikopterlerin görülmesi ile kaçmak isterken vurularak öldürüldü ve kırsal alanda gömüldü.
OĞULLARI ŞEMDİN SAKIK'A MEKTUP YAZDI
Babası kaçırıldığında 4 yaşında olan Metin Yazıcı, kendisi gibi babalarını sadece fotoğrafından tanıyan 2 kardeşi ile birlikte babalarının akıbetini öğrenmek ve öldürüldü ise cenazesini almak için, 2003 yılında Diyarbakır E tipi cezaevinde hükümlü olarak yatan Şemdin Sakık'a mektup yazdı.
Metin Yazıcı'nın mektubuna yanıt veren Sakık, Hasan Yazıcı'nın gömülü olduğu yeri tam nokta olarak bilmemek ile birlikte haritada aşağı yukarı yerini gösterip, koordinatlarının belirlenmesine yardımcı olabileceğini söyledi. Aldığı yanıt üzerine Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuran Metin Yazıcı'nın talebi üzerine Sakık, Cumhuriyet Savcılığına geçen yıl verdiği ifadede, kendisine gösterilen uydu görüntülerinden Yazıcı'nın gömülü olduğu yeri incelediğini, bu yerin Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'ne bağlı Yaylak Köyü yakınlarındaki Kelasor mezrası ile Gühermi mezrası arasında olduğunu tespit ettiğini ve bu bölgede inceleme yapıldığında mezar yerinin bulunabileceğini beyan etti.
ASKER: BÖLGE GÜVENLİK BAKIMINDAN ELVERİŞLİ DEĞİL
Şemdin Sakık'ın ifadesinden sonra soruşturma açan Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı, ilçe Jandarma Komutanlığı'na yazı yazarak, bölgede keşif ve kazı yapılıp yapılmayacağına dair görüş sordu. Savcılığın talebi üzerine Kulp ilçe Jandarma Komutanlığı'nca hazırlanan tutanakta, Kelasor ve Gühermi mezraları arasındaki mesafenin 12- 15 kilometre olduğu, PKK'nın geçmişte hem kış hem yaz üslenmesi olarak kullanılan bölgede arazinin sarp kayalıklar, uçurumlar, yamaçlar ve yüksek dağlar ve birçok dereden oluşan akarsu yatakları barındırdığı kaydedildi. Tutanakta, 'Terör eylemine karşı komutanlığımıza bağlı Yaylak Köyü'nde bölgenin hareketliliği de göz önüne alındığında şu an itibariyle bölgenin güvenlik bakımından elverişli olmadığı' bildirildi.
'BABAMIZIN MEZARINDA DUA ETMEK İSTİYORUZ'
Kendisi 4 yaşında iken kaçırılan ve öldürülen babası Hasan Yazıcı'yı sadece evde bulunan bir fotoğrafından tanıyan ve 24 yıldır aile olarak cenazesini ve kemiklerini almak için mücadele verdiklerini söyleyen Metin Yazıcı şunları söyledi:
"Babamın kemiklerini bulup bir mezara gömmek ve başında dua etmek istiyoruz. Bunun için yetkililerden sürekli taleplerde bulunduk. Bize önce 'çözüm süreci olsun, silahlar sussun, bölgede keşif ve kazı yapabiliriz' dediler. Sonra, bölgede çözüm süreci ile bu şartlar oluşunca bu kez, 'Süreç hassastır, bozulabilir' diyerek taleplerimizi yerini getirmediler. Sayın Başbakanımıza seslenmek istiyoruz; biz 3 kardeş olarak babamızı tanımadık, tanımadığımız gibi şimdi gidip başında dua edeceğimiz bir mezarı bile yok. Bu konuda kendisinden bize yardımcı olmasını istiyoruz."

FOTOĞRAFLI