Mehmet DOĞANER/ ERDEMLİ(Mersin), () - MERSİN'in Erdemli İlçesi'nde, Orman İşletme Müdürlüğü'nde kadrolu işçi olarak çalışan 57 yaşındaki Ahmet Ali Karaboğa, eşi 52 yaşındaki Huriye ile birlikte 23 yıldır yangın kulesinden ormanları gözetliyor.
2 çocuk 2 de torun sahibi olan Huriye- Ahmet Ali Karaboğa çifti, Erdemli İlçesi'ne 35 kilometre uzaklıkta bulunan Sinap Mahallesi Kızıldamlar Bölgesi'ndeki gözetleme kulesinden ormanları gözetliyor. Kızılçam ağaçlarının bulunduğu ormana hakim noktadaki kuleden bölgeyi izleyen çift, düzenli olarak telefon ve telsizle Orman İşletme Müdürlüğü'ne rapor veriyor.
'BİR SEVGİLİ GİBİ'
23 yıldır 24 saat esasına göre çalıştıklarını ifade eden Ahmet Ali Karaboğa, kulenin bulunduğu yerin kartal yuvası gibi olduğunu, yüksekte olması nedeniyle kışın çok fazla kar yağdığını belirterek şunları söyledi:
"Kışın yağan kar ve soğuk nedeniyle yaşam zaman zaman çekilmiyor, ancak yazın ise herkesin gıpta ile baktığı gelip yaşamak istediği bir yer. Evimizde hem telsiz var hem de uydu bağlantılı televizyonumuz var. Bize verilen görevi eksiksiz olarak 24 saat yerine getirmeye çalışıyoruz. 23 yıl içinde ciddi denecek yangın ihbarında bulunmadık, çünkü vatandaşlarımız yangına karşı çok hassaslar. 23 yıl önce tedirginlikle baktığım Kızıldamlar yangın kulesine şimdi bir sevgili gibi aşığım burası bize huzur veriyor."
'GÖZÜMÜZ GİBİ KORUYORUZ'
Huriye Karaboğa da, bayrağın gölgesinde ormanları gözetlerken 2 kızının da çeyizini burada hazırlayıp gelin gönderdiğini kaydetti. Huriye Karaboğa, yaz aylarında torunu Naime'nin de yanlarında kaldığını ve günlerini birlikte geçirdiklerini belirterek şöyle konuştu:
"Kış aylarında kar yağışının yoğun olduğu Kızıldamlar kulesinin bulunduğu mevkide yollar kapandığı için şehre gidemiyoruz. Bu yüzden yaz aylarında kışlık erzaklarımızı stokluyoruz. Yaz- kış buradan ayrılamayız. Ormanlar bizlere emanet. Kulelerden mıntıkamızdaki her yeri görebiliyoruz. Ormanları milletimizin geleceği olarak gördüğümüz için gözümüz gibi koruyoruz."
'HAYATLARINI CİĞERLERİMİZE ADAMIŞLAR'
Gözetleme kulesini ziyaret eden Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman da, 23 yıldır ormanları gözetleyen Karaboğa çiftinin 24 saat boyunca gece gündüz görevlerini en iyi şekilde yaptıklarını dile getirerek, "Bu arkadaşlarımız hayatlarını 'Ciğerlerimize' adayan kulecilerimizdir ve adeta ormanlarımızı koruyup, ülkenin milli servetine sahip çıkıyorlar. Kendilerine dikkat gerektiren bu görevde başarılar diliyor teşekkür ediyorum" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI