GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi'ndeki terör ve şiddet olayları nedeniyle terk etmek zorunda kaldığı Mardin'in Derik İlçesi'ne 23 yıl sonra dönen Ermeni kökenli Zekeriya Sabuncu, dedelerinin diktiği ağaçlardan elde ettiği zeytinyağı ile sabun üretimine başladı.
Bölgedeki terör ve şiddet olayları nedeniyle Derik İlçesi'nde yaşayan çok sayıdaki Ermeni, Avrupa ülkeleri ile İstanbul'a göç etti. 'Çözüm süreci' ile birlikte çatışmalı ortamın sona ermesinin yarattığı güven ortamı ile göçeden Ermeniler, memleketlerine dönmeye başladı.
İstanbul'a 23 yıl önce göçeden 63 yaşındaki Zekeriya Sabuncu, 2 ay önce memleketi Derik'e döndü. Döner dönmez yıkılmaya yüz tutan evini onaran Sabuncu, soyadından gelen ata mesleği sabunculuğa başlamak üzere kolları sıvadı. Dedesi ve babasının diktiği zeytin ağaçlarından topladığı zeytinlerin yağını çıkaran Sabuncu, atölye haline getirdiği evinin bir bölümünde saf zeytinyağından sabun üretimine başladı. 1990 yılında ilçedeki diğer Ermeniler gibi ailesi ile birlikte İstanbul'a göç ettiklerini belirten Sabuncu, Kürtçe yaptığı konuşmada, şöyle dedi;
"Şiddet olayları nedeniyle çoğumuz İstanbul ve Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda kaldık. Ancak memleket özlemi, çözüm süreci ile birlikte doğduğum yere; Derik'e geldim. Soyadımızdan da anlaşılacağı gibi dedem ve babam eskiden sabun üretimi yapardı. Eskiden Derik'te sabun üretimi yapılan 7 imalathane vardı. Burada üretilen sabunlar, Diyarbakır, Şanlıurfa, Viranşehir ve Kızıltepe ile çevredeki önemli aşiret liderlerine özel sabun üretimi yapılırdı. 50 yıl önce baba Varta Sabuncu ve dedemden kalan mesleği sürdürmeye karar verdim. Hiçbir katkı maddesi eklemeden, tamamen Derik'in doğal zeytinlerinden elde ettiğimiz yağdan sabun yapıyoruz. Piyasaya doğal olmayan, katkı maddeleriyle üretilen sabunlar çoğalınca, sabunculuğu bıraktık. 2 ay önce döndüğüm Derik'teki evimin bir bölümünü sabun imalathanesine dönüştürdüm ve üretime başladım. İlçe halkı bizim dönmemizi çok arzuluyor. Yıllar sonra memleketimizde olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ermeni olmamızdan dolayı Derik'te kendimizi ötekileştirilmiş olarak görmedik. Hep bir aile gibi yaşadık."
Üreteceği sabunların kilosunu 20 liradan satışa sunduklarını belirten Zekeriya Sabuncu, başarılı olması halinde büyük bir imalathane kurmayı hedeflediğini anlattı. Sabuncu'nun evininin bir bölümünde oluşturduğu imalathanede, kendisiyle birlikte 2 kişi daha çalışıyor.
Derik İlçesi'nde, Surp Kevork Ermeni Kilisesi bulunmasına rağmen daha önce Ermeni cemaatinden sadece Naif ve eşi Yurşalin Demirci yaşıyordu. Zekeriya Sabuncu'nun da ilçeye gelmesiyle birlikte Derik'teki Ermeni sayısı 3'e çıktı.