Turgay İPEK/ERZURUM, () - ERZURUM'da kardeş olan iki eşi de PKK'lı teröristler tarafından öldürülen 50 yaşındaki Nezahat Üstündağ, 22 yıldır 4 çocuğuna hem analık hem de babalık yaptığını, Dünya Kadınlar Günü'nün kendisine bir anlam ifade etmediğini, kendini unuttuğunu söyledi.
Erzurum'un Şenkaya İlçesi'nin Dokuz Elma Köyü'nde yaşayan Nezahat Üstündağ, 1981 yılında Mühendis Üstündağ ile dini nikahla evlendi. Bu evlilikten çiftin 2 çocuğu dünyaya gelirken, PKK'lı teröristler 1987'de köyü bastı ve güvenlik güçlerine bilgi sızdırdığı iddiasıyla Mühendis Üstündağ'ı eşinin gözleri önünde öldürdü. İki küçük çocukla ortada kalan Nezahat Üstündağ, 'töre gereği', eşinin küçük kardeşi olan Ekrem ile 1990 yılında nikahlandı. 1992 yılında yine köyü basan teröristler gönüllü köy korucusu Ekrem Üstündağ ile birlikte kayınbiraderi Yasin'i, Mühendis Üstündağ'ın mezarı başında kurşuna dizerek öldürdü.
2'si kocası olmak üzere 3 yakınını teröre kurban veren Nezahat Üstündağ köyünü terk ederek Erzurum'a yerleşti. Dönemin Valisi Mehmet Ağar, şehit eşi Nezahat Üstündağ'a sahip çıkarak bir ev verdi. Çeşitli işlerde asgari ücretle çalışıp evine ekmek götüren Nezahat Üstündağ, ikinci eşi Ekrem Üstündağ'dan ikinci çocuğu olan kızı Hatıra Üstündağ'ı eşinin öldürülmesinden 3 ay sonra dünyaya getirdi. Nezahat Üstündağ yaşadıklarını şöyle özetledi:
"Kadın olduğumu biliyorum ama gününü bilemiyorum. Eşlerim öldükten sonra kadın işlerini bırakıp erkek işlerine bakmaya başladım. Çocukların okulu, sınavı, evin geçimi derken yaşadıklarım beni yordu. Hastalandım. PKK nasıl kalbimi söküp aldıysa şimdi onların üzüntüsü iç organlarımı da çürütmeye başladı. Kadınlar, doğum günlerinde gelip bana eşlerinin aldığı hediyeleri gösteriyor ya da yemeğe götürdüğünü söylüyor. Ben de gündüz erkek işinde gece de kendi işimi yapıyorum. Artık çocuklar 'Annemiz o kadar erkekleşmiş ki yemek yapmayı bile unutmuş' diyor. Midem rahatsız tedavi görüyorum. Eşlerim yanımda olamadı ama ben onların yanına gideceğim. Bu dünyada çok çektim. Allah beni kimseye muhtaç etmeden yanına alsın. Dört yetimi tek başıma büyüttüm. Hepsi devlet memuru oldu. Onlar benim gururum. Üçüncü bir evlilik yapmayı düşünmedim. Zaten 'Benimle evlenen ölüyor' diye kimse de böyle bir teklifle yanıma gelmedi. İki eşimin mezarını beğenmediğim için 4 kez yaptırdım. İkinci eşimden olan Hatıra babası öldükten 3 ay sonra dünyaya geldiği için baba nedir bilmiyor. PKK terör örgütü kardeş olan iki eşimi, kaynımı ve Tunceli'de uzman çavuş olan dayımın oğlu Turgay Algöl'ü şehit etti. Teröristler benden 4 can aldı. Abdullah Öcalan'ın derdi beni hasta etti. Ben bunları yaşarken kadınlar ya da Sevgililer Günü'nü bana çok uzak. Allahuekber'in, Palandöken'in karı kalkar ama benim karım hiç kalkmayacak."

Tİ(KS/SS) (FOTOĞRAFLI)