VAN'ın Özalp İlçesi'ne yakın Gürpınar İlçesi'ne bağlı 16 haneli Umut Köyü'nde oturanlar, iki ilçenin sınırında olmaları nedeniyle sıkıntı ile karşılaştıklarını söyledi. Köy okulu, öğrenci yetersizliği nedeniyle 4 yıl önce kapandı. Umut Köyü'nde 5 aile, okul çağına gelen 3'ü kız 5 çocuğunu, 2 kilometre uzaklıktaki Özalp İlçesi'ne bağlı Hazine Köyü'nde taşımalı sistemle eğitim yapan okula göndermek istedi. Bunu kabul etmeyen Milli Eğitim yetkilileri, ailelere çocuklarını 20 kilometre uzaklıktaki Güzelsu Köyü'ndeki YİBO'ya göndermelerini istedi.
Van'a 90 kilometre uzaklıktaki 16 haneli Umut Köyü'nde oturanlar Özalp ve Gürpınar ilçesinin sınırını oluşturan bölgede bulunduklarını, köydeki okulun 4 yıl önce öğrenci yetersizliği gerekçesiyle kapatıldığını söyledi. Gürpınar İlçesi'ne bağlı köydeki okulun kapanması ardından okul çağına gelen 5 çocuk, köye 2 kilometre uzaklıktaki Özalp İlçesi'ne bağlı Hazine Köyü'ndeki taşımalı sistemle okula kayıt yaptıramadı. Gürpınar'a bağlı bir köyde oturdukları için farklı bir ilçedeki okula gidemeyen 5 çocuğun ailesine çocuklarının köye 20 kilometre uzaklıktaki Gürpınar'ın Güzelsu Köyü'ndeki YİBO'ya göndermeleri istendi. Aileler çocuklarını küçük olması, okul uzakta, yolun da kış mevsiminde sürekli kapalı olması nedeniyle bunu kabul etmedi.
Okul çağına gelen çocuklarının eğitimden geri kalmaması için evde eğitim vermeye çalışan köylülerden Süleyman Yıldız, 6 yaşındaki oğlu Şefik Yıldız'a hergün saatlerce harfleri öğretip kitaplar okutmaya çalıştığını belirterek, şöyle dedi:
"Çocuklarımız okul özlemi içinde. Bizim ve çocuklarımızın tek suçu iki ilçenin sınırıda bulunmamız. Böyle giderse biz de köyü terk etmek zorunda kalacağız. Hemen yanımızda Özalp İlçesi'nin Hazine Köyü var. Biz buraya öğrencilerimizin taşınmasını istiyoruz. Yetkililer Gürpınar'a bağlı bir köyden Özalp'e bağlı bir köye taşıma yapamayacaklarını söylüyor. Çok küçük olan çocuklarımızı köyümüze 20 kilometre uzaklıktaki Güzelsu Köyü'ndeki YİBO'ya göndermemizi istediler. Köy yolunun kış mevsiminde sürekli kardan  kapandığını, bundan dolayı öğrencilerimizin Güzelsu'ya gönderemeyeceğimizi söyledik. Şimdi ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yetkililerden bu sorunumuzu çözmelerini istiyoruz."
Gürpınar Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise köyün Gürpınar'a bağlı olduğunu, çocukların en yakın YİBO'ya gelmesi gerektiğini, ailelere ilettiklerini söyledi.