DENİZLİ’nin Buldan İlçesi'ne bağlı Yenicekent Beldesi yakınlarındaki Tripolis Antik Kenti’nde, geçen yıl gün yüzüne çıkartılan 2 bin yıl öncesine ait kapalı pazar yeri ziyarete açıldı.
Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman’ın kazı heyeti başkanlığını yürüttüğü Tripolis Antik Kenti'nde kazılar devam ediyor. Denizli Valiliği, İl Özel İdaresi ve Kültür Bakanlığı’nın destekleriyle 12 ay kazı çalışmalarının devam ettiği Tripolis Antik Kenti’nde 2 bin yıl öncesine ait kapalı pazar yeri gün yüzüne çıkartılarak restorasyonu tamamlandı.
Deprem ve toprak kayması sonucu toprak altında kalan Tripolis Antik Kenti’nde, ortaya çıkartılan 2 bin yıllık pazar yerinin restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman, "Tripolis’te kazı çalışmalarına Nisan 2012’de başladık. İlk 6.5- 7 metrelik dolgu kazılarak yapının kendisini açığa çıkardık. Tabana kadar indik restorasyonunda yeni malzeme kullanılmadı. Orijinal yapıtaşları tekrar yerine koyduk. Pazar yeri 500 metrekarelik kapalı alana sahip" dedi.
Tripolis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarını yerinde inceleyen ve 2 bin yıl öncesine ait kapalı pazar yerini gezen Vali Abdülkadir Demir ise 2013 yılının Denizli için antik kentler yılı olduğunu söyledi. Laodikya’da başlayan ve İtalyan kazı başkanlığında devam eden Hierapolis Antik Kenti ile devam eden 12 aylık kazı çalışmalarını Tripolis’te de başlattıklarını belirten Vali Demir, "Burada, sivil mimarisi, dokuması ve yaylası ile önemli bir yerleşim yeri olan Buldan ilçemizin sınırları içerisinde olmasından dolayı bizim için çok önemli. Tripolis 15 yıl talihsiz bir kazı dönemi geçirdi. Tripolis’teki değerler tek tek gün yüzüne çıkacak. Bölgemizdeki o döneme ait antik kentlerin hiçbiri, bu büyüklükte kapalı Pazar yeri alanına sahip değil. O nedenle bizim için önemli" diye konuştu.
Denizli’de 6 antik kentte kazı çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Vali Demir, ödenek sorununun olmadığını söyledi. Demir, "Kazı çalışmaları devam eden 6 antik kenttin, 2014 yılında bütün ödenekleri hazır. Arkadaşlarımızı hiç durmadan çalışın diye yönlendiriyoruz. Bütün planlamalar tamam. Beycesultan Antik Kenti’ndeki kazıları en eski yerleşim yeri olmasından dolayı önemsiyoruz. Tabea Antik Kenti kazı çalışmaları ihale aşamasında" dedi.