BERGAMA (İzmir), () - İZMİR'in Bergama İlçesi'ndeki 2000 yıllık tarihi yapıların üstünden geçen taş yüklü kamyonları meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Bergama'daki tarihi Kızılavlu'nun devamında yer alan köprü ve su tünellerinin üzerinden geçen ağır tonajlı kamyonların ciddi tehlikeler oluşturduğunu söyleyen CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Kozak Yaylası'ndaki granit taş ocağından çıkarılan malzemeleri taşıyan kamyonların geçtikleri güzergahta tarihi dokunun göçmesine ve yıkımlara neden olabildiğini kaydetti. Selinos Çayı üzerinden geçen, Roma döneminden kalma Bodrumüstü ve tünellerin, 2000 yıllık görkemi ile zamana meydan okuduğunu hatırlatan Güler, "Hem tarihi varlıkların tahrip edilmemesi hem de tarihi tünel ve köprü çevresine yerleşmiş yurttaşlarımızın can ve mal güvenliği için taş yüklü kamyonların güzergahının acilen değiştirilmesi gerekiyor. Aksi halde ağır taşımacılıktan dolayı köprü ve tünellerde göçmeler olabilir. Bu durum tarihi dokunun çevresindeki yapıların hasar görmesine, yıkılmasına neden olabilir. Yetkililer acil önlem almalıdır" dedi.
Bergama'nın tarihi ve kültürel dokusunun UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmek üzere olduğunu hatırlatan Güler, bunları gelecek kuşaklara aktarmanın sorumluluğu ile hareket etmenin herkesin öncelikli görevi olduğunu vurguladı. CHP'li Güler, "Bergama binlerce yıldan gelen tarihi ve kültürel mirasını 15 Haziran'da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi ile taçlandırmanın son aşamasındadır. Fakat bu tarihi güzellikler olası bir göçük ve yıkım tehlikesiyle karşı karşıyadır. Böylesine zengin bir tarihin içinden ağır tonajlı taş ocağı kamyonlarının hoyratça geçmesi akıl alır bir şey değildir. Yetkililer sorumluluklarının yerine getirmelidir" dedi.
Birgül Ayman Güler, TBMM Başkanlığı'na Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

NU(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)