KAYSERİ, () - MİMARLAR Odası Kayseri Şubesi Başkanı Eda Velibaşoğlu, 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen ders çıkarılmadığını belirterek,"Bu süre zarfında olası yeni depremlere karşı önlem alınması konusunda toplumu rahatlatan hiçbir adım atılmamıştır'' dedi.
Marmara Depreminin yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yapan Velibaşoğlu, ''17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra yaşanan Elazığ ve Van depremleri gibi felaketlerde ortaya çıkan kayıplar, alınan önlemlerin yetersizliğini ve 17 Ağustos sonrası verilen sözlerin tutulmadığını gözler önüne sererken, ülkenin yapılaşmasında da hiçbir şey değişmemiştir. Marmara depreminde resmi rakamlara göre 18 bin kişi yaşamını yitirirken 33 bin kişi yaralanmış ve yaklaşık 285 bin konut, 42 bin işyeri hasar görmüştür Tüm bu yaşananlara rağmen bugün halen bir çok hasarlı bina bulunmakta üstelik de bu binalarda binlerce insan yaşamaya devam etmektedir. Deprem sırasında toplanma yeri olarak tespit edilen alanların yapılaşmaya açılması, Van depreminde olduğu gibi afet sonrası oluşturulan yapılaşmanın , varolan düzeyden dahi gerilemesi düşünüldüğünde; gelinen süreçte yapı denetim sisteminin de işlevini tam olarak yapamadığı aşikardır'' dedi.
Velibaşoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
''Bu afetlerde hayatlarını kaybeden kişileri anarken, ailelerine de sabırlar diliyoruz. Bütün bu depremlerden halen ders çıkaramamış olmamız, sorumlularının her deprem sonrasında hukuksal süreçlerde zaman aşımı nedeniyle cezalandırılamaması da yönetim erklerinin bu konudaki yetersizliğinin göstergesidir.''