Mehmet Kayhan YILDIZ / KONYA, () - KONYA'da elektrik aboneliği için depozito yatıran, ancak abone sözleşmesini imzalamadıkları için kaçak elektrik kullandıkları iddiasıyla Meram Elektrik Dağıtım Şirketi (MEDAŞ) tarafından her birine bin 721 ile bin 880 lira arası ceza kesilen 17 kooperatif üyesinden 14'ü hukuk mücadelesini kazandı.
Karatay İlçesi Doğuş Mahallesi Alaaddin Kap Caddesi üzerinde bulunan Mesutkent Sitesi'nde kooperatif yetkilileri, 2 yıl önce 5 katlı apartmandaki 17 daire sahibi için MEDAŞ'a başvuru yaparak abone olmak istediklerini belirtti. Her bir daire sahibi için 63 lira depozito yatırıldı ve dosya açıldı. Daha sonra evlerine taşınan daire sahipleri apartmanda açık olan elektriği kullanmaya başladı.
Yaklaşık 2 ay sonra apartmana gelen MEDAŞ yetkilileri ise, 'hiç ölçülmeden veya yasal şekilde tesis edilmiş sayaçtan geçirilmeden, mevzuata aykırı şekilde elektrik tükettikleri' için daire sahipleri hakkında işlem başlattı. Abone sözleşmesi imzalamadıkları için de kullandıkları elektrik bedeli eskiye dönük 90 gün olarak hesap edilip, her bir daire sahibine ayrı ayrı bin 721 ile bin 880 lira arasında değişen borç çıkartıldı.  
MEDAŞ yetkilileri daha sonra apartmandaki elektriği keserken, her bir abone için belirlenen cezaların tahsili için icra takibi başlattı. Ev sahipleri de avukatları aracılığıyla  icraya itiraz edip kesilen elektriği açtırırken,  Tüketici Mahkemesi'ne de MEDAŞ'ın uygulamasının yanlış olduğu iddiasıyla dava açtı.
'KAÇAK DEĞİL USULSÜZ KULLANIM'
Tüketici Mahkemesi'nin görevsizlik kararı üzerine ev sahiplerinin açtığı dava ve MEDAŞ'ın açtığı icra takibi davası Konya 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde birleştirildi. 17 abonenin ayrı ayrı açtığı davalar 2014 yılının başından itibaren sonuçlanmaya başladı. Sonuçlanan davalarla da ise bilirkişi raporları doğrultusunda MEDAŞ'ın abonelik sözleşmesinden önce elektrik bağlantısını yaparak elektrik kullanımını engellemek için tedbir almadığını göz önünde bulunduran mahkeme heyeti, abonelere ait sayaçların yasal şekilde tesis edildiği için ev sahiplerinin yaptığı işlemin kaçak elektrik kullanımı olmayıp, usulsüz elektrik kullanımı olduğuna karar verdi. Buna göre MEDAŞ'ın icra takibini reddeden mahkeme, abonelerin sadece kullandıkları elektrik bedellerini ödemesine karar verdi. Abonelerin ise 30 ila 190 lira arasında bedel ödeyeceği öğrenildi.
14 DAVA SONUÇLANDI
17 ev sahibinin avukatı Önder Özer, MEDAŞ'ın yaptığı yanlışın mahkemeden döndüğünü söyledi. Ayrı ayrı açılan 17 davadan 14'ünün ev sahipleri lehine sonuçlandığını ifade eden Özer, diğer davaların da en kısa zamanda sonuçlanmasını beklediklerini belirtti.
FOTOĞRAFLI