BURSA Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’nin Soğanlı’daki yerleşkesinin 15’inci kuruluş yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler kapsamında hazırlanan aslanın beslenme saatindeki görüntüler ilgiyle izlendi.
Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti’li Recep Altepe, bu dönem 16 türden 75 yeni hayvanı Bursa’ya getirdiklerini, fil, gergedan, penguen, fok gibi yeni türlerin Bursa Hayvanat Bahçesine kazandırılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Kültürpark bünyesinde ilk olarak 1955 yılında kurulan ve eski barınakların ihtiyacı karşılamaması üzerine buradan taşınan Bursa Hayvanat Bahçesi’nin Soğanlı’daki 206 bin 600 metrekarelik yeni yerine taşınmasının 15’nci yılı kutlamaları Hayvanat Bahçesi’ndeki gösteri salonunda yapılan açılış töreni ile başladı. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra Soğanlı’daki Hayvanat Bahçesi’ni 1998 yılında kente kazandıran ve halen bu konuda fahri danışmanlık yapan Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker, Hayvanat Bahçesi Danışmanı Koen Brouwer, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hayvanat Bahçesi’nin kuruluşu ardından bir süre ihmal edildiğini ancak, bu dönem yapılan çalışmalarla önemli mesafe aldıklarını söyledi. Hayvanat bahçesini Bursa’ya kazandıran Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker’in gönüllü danışmanlığı ve Dünya Hayvanat Bahçeleri Birliği’nin de başkanlığı yapmış olan Koen Brouwer’ın danışmanlığında gerek teknik kapasite artırımı gerekse yeni hayvan türlerinin getirilmesi noktasında önemli çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Başkan Altepe, şöyle dedi:
"Bursa’da nüfusun yüzde 90’ı artık merkezde yaşıyor. Dolayısıyla halkımızın günü beton yığınları arasında geçiyor. Bu nedenle nefes alacak, eğlenip, dinlenebilecek yeşil alanlar oluşturmak için yoğun çaba harcıyoruz. Hayvanat Bahçesi de bu yüzden bizim için önemli. Hem Hayvanat bahçesi içinde yeni alanların oluşturulması hem de zürafa, kanguru, mirket gibi 16 türde 75 yeni hayvanın getirilmesiyle bu alan daha da cazip hale gelmeye başladı. Yine fil, gergedan, penguen, fok gibi yeni türlerin getirilmesi yönündeki çalışmalarımız da devam ediyor. Biz Türkiye’nin en güzel hayvanat bahçesi Bursa’da olsun istiyoruz. Farklı türleri görmek için başka şehirlere gitmeye gerek kalmasın istiyoruz."
Hayvanat Bahçesi’ni Bursa’ya kazandıran dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker de, kuruluşun ardından gelişim noktasında bir süre kopukluk olduğunu ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin göreve geldiği ilk günden itibaren hayvanat bahçesine özel bir ilgi gösterdiğini söyledi. Saker, hayvanat bahçesinin bugünkü konuma gelmesine büyük katkı sağlayan Başkan Altepe’ye teşekkür etti.
Hayvanat Bahçesi Şube Müdürü Nermin Sığırcı ise yapılan iyileştirmeler sonucunda 2009 yılında 291 bin 138 olan ziyaretçi sayısının 513 bin 762’ye, eğitim verilen öğrenci sayısının da 2 bin 133’ten 15 bin 753’e çıktığını vurguladı.
Konuşmaların ardından Başkan Altepe, Hayvanat Bahçesi’nin gelişimine katkı veren kişiler ile sponsor firmaların temsilcilerine teşekkür plaketi verdi. Daha sonra kuruluş yıldönümüne özel olarak hazırlanan resim sergisini gezen Başkan Altepe ve protokol üyeleri, aslanlar için özel olarak hazırlanan beslenme saatini izledi. Aslanın ağaçlara asılı yiyecekleri almak için yaptığı hareketler büyük ilgi gördü.