ŞIRNAK'ın Cizre İlçesi'nde annesinin kucağında gaz bombası fişeğinin isabet etmesi sonucu ağır yaralandığı belirtilen 1.5 yaşındaki Mehmet Uytun'un ölümüyle ilgili savcının bir asker hakkında açtığı soruşturmaya izin verilmedi. Uytun ailesinin avukatı Rahşan Baratay Saman, önce Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını, sonuç alamazlarsa olayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi.
Cizre İlçesi'nde 9 Ekim 2009 tarihinde düzenlenen yasadışı gösteri sırasında Nuh Mahallesi'ndeki evinde annesinin kucağında iken atılan gaz bombasının fişeğinin isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve 10 gün tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Mehmet Uytun soruşturmasında, 'kovuşturmaya yer olmadığı' gerekçesiyle tamamlandı. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan soruşturma dosyasında, Uytun'un ölümüne neden olan gaz fişeğinin jandarmaya ait yarı otomatik bir bomba atardan atıldığı belirterek, bu silahı kullanan Uzman Jandarma H.A. hakkında, 'Görevi ihmal suretiyle taksirle ölüme neden olmak' suçundan yargılanması için Cizre Kaymakamlığı’ndan soruşturma izni istendi. Kaymakamlık, olayda H.A.'nın 'ölüme sebebiyet verdiği' iddiasıyla ilgili yeterli delil olmadığı gerekçesiyle izin vermedi.
Kaymakamlığın soruşturma izni vermemesi üzerine Cizre Cumhuriyet Savcılığı ve Uytun ailesinin avukatı, konuyu Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesine taşıdı. Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi verdiği kararda, gaz fişeğinin çarptığı deride yanıcı ve kimyasal bir etki bırakması gerektiği, ancak, doktor ve otopsi raporlarında böyle bir etkiye rastlanmadığı, ayrıca olay yeri inceleme ekipleri tarafından Jandarma görevlisinin gaz fişeği attığı yer ile Mehmet Uytun'un bulunduğu balkonun atış alanına girmediğinin de tanık ve polis tutanakları ile tespit edildiği belirtildi. Mahkeme, çocuğun kafa travması bağlı kafa tası kemik kırığı, beyin kanaması ve sonrasında gelişen komplikasyonlar sonucu öldüğünün anlaşıldığını belirterek, "Kafada tanımlanan kırığın yerleşimi ve niteliklerine göre, kırığın çocuğun düşerek kafasının sert ve uygun bir zemine çarpması sonucu mu yoksa künt bir cismin direk havalesi yada sorulduğu üzere gaz bombasının isabeti sonucu mu meydana geldiğinin ayrımının yapılmadığı mütaala olunduğu görülmektedir" denildi.
Uzman Jandarma H.A.'nın cezai sorumluluğuna gidilmesini gerekli kılacak ciddi bulgu ve belgelerin bulunmadığı gerekçesiyle soruşturmaya gerek olmadığına hükmeden mahkeme, itirazı reddederek Cizre Kaymakamlığı'nın verdiği kararı onadı.
Uytun ailesinin avukatı Rahşan Baratay Saman, Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptıkları itiraz ile iç hukuk yollarının Anayasa Mahkemesi hariç tükettiklerini belirterek, "Biz olayı önce Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız. Oradan da sonuç alamazsak davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağız" dedi.