Gülay KUYUCU/VAN, () - KİMSE Yok Mu Derneği, Japonya Büyükelçiliği'nin 100 bin dolarlık hibe desteğiyle Van’da 12'nci Asya Arama Kurtarma Van Şube'sini açtı. Törene katılan Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoı, Türkiye'nin sığınmacılara verdiği destekleri takdir ettiklerini belirterek, "Bizim sığınmacılara verebileceğimiz destek Türkiye'ye göre çok sınırlı ancak biz Türkiye'nin verdiği destekleri takdir ediyor ve insanı yardımların dünyaya örnek olması için elimizden geldiğince tanıtıyoruz."dedi. 
Tuşba ilçesine bağlı Kalecik mevkiinde yapılan 12'nci Asya Arama Kurtarma Van Şube'sinin açılışına Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoı, Van Ticaret Borsası Başkanı Selman Toprak, Kimse Yok mu Derneği Genel Sekreteri Savaş Metin ve dernek üyeleri katıldı. Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoı, Uluslararası Arama Kurtarma Danışma Grubu standartlarına uygun 100 bin dolarlık ekipmanı, olası felaketlerde kullanılmak üzere Asya Arama Kurtarma ekibine teslim etti.
YARDIMLARI UNUTMAYACAĞIZ
Açılış töreninde konuşan Büyükelçi Yokoı,Türkiye'de 2000 yılından bu yana sağlık, eğitim, kadın hakları konularında toplam 30 projeye 2 milyon dolar destek verildiğini belirterek, "Kimse Yok Mu Derneği tarafından bize böyle bir proje örneği geldi. Amacı felaketlere hızlı müdahale etmek ve bundan doğan zararları en aza indirgemektir. Proje önerisine büyükelçiliğimiz katılmış ve bu sayede faaliyet anında kullanabilecek ekipman desteği sağlanmıştır. 2011 Mart ayında büyük Japonya depremi gerçekleşmiş, bu depremde Kimse Yok Mu derneği, en hızlı ulaşan yardım kurumu olmuş ve bize büyük destek sağlamıştır. Bu yardımları ömrümüz boyunca unutmayacağız" dedi.
İNSANLAR MİYAZAKİ'Yİ HATIRLIYOR
Van'da 2011 yılında meydana gelen 2 depremi de hatırlatan Büyükelçisi Yutaka Yokoı, yardım çalışmalarına Japonya'dan gelen Atsushi Miyazaki'nin de hayatını kaybettiğini ancak üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen insanların hala kendisini anıp hatırlıyor olmasından mutluluk duyduğunu söyledi. Türkiye ve Japonya'nın deprem bölgelerinde olmasından dolayı depremden kurtulma gibi bir şanslarının olmadığını da söyleyen Büyükelçisi Yokoı, bu nedenle önceden bu tür afetlere hazırlıklı olmaları gerektiğini vurgulayarak, hayata geçirdikleri proje sayesinde sağlanan ekipman desteğinin faydalı olacağına inandığını ve bir kişinin kurtarılmasına bile vesile olmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi.
TÜRKİYE'Yİ TAKDİR EDİYORUZ
Gazetecilerin "Şengal'de, Suriye'de ve diğer bölgelerde zor durumda yaşayan insanlara da insanı yardım yapmayı düşünüyor musunuz" sorusuna ise Büyükelçi Yutaka Yokoı şöyle yanıt verdi:
"Dünyada şu anda birçok yerde sığınmacılar mevcut. Özellikle Türkiye'nin yakınlarında sığınmacılar çoğunlukta. Geçtiğimiz yıl iki kez Şanlıurfaya gittim. Türkiye'de Suriyeli sığınmacıların sayısının çok fazla olduğunu biliyorum. Öncelikle Türkiye'ye çok teşekkür ediyorum. Sığınmacılara çok önemli yardımlar yapıyor. Şanlıurfa'da Suriyeliler için toplum merkezi açıldı. Japonya'da orada destekler gerçekleştirdi. Japonya da BM aracılığıyla Türkiye'deki sığınmacılara maddi destek veriyor. Bu desteğin tutarı 400 milyon dolar kadar. Türkiye'nin verdiği destekle karşılaştırılamaz bile ama BM aracılığıyla desteklerimizi sürdürüyoruz. Bizim sığınmacılara verebileceğimiz destek Türkiye'ye göre çok sınırlı ancak biz Türkiye'nin verdiği destekleri takdir ediyor ve insanı yardımların dünyaya örnek olması için elimizden geldiğince tanıtıyoruz."
Kimse Yok Mu Derneği Genel Sekreteri Savaş Metin ise Japonya büyükelçiliğinin verdiği desteklerle kurulan Asya Arama Kurtarma Van ekibinin, Türkiye'nin diğer illerinde 11 profesyonel ekiple birlikte afetlere en kısa zamanda müdahale edecek bilgi ve birikime sahip olduğunu söyledi. Metin, uluslararası bir çok projeye farklı ortaklarıyla imza atan derneklerinin, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) danışman üyesi bir sivil inisiyatif olarak dünyanın 113 ülkesine, Birleşmiş Milletler'in çözüm ortağı olarak projelerini ulaştırmayı başardığını aktardı.
Konuşmalardan sonra Kimse Yok Mu Derneği Genel Sekreteri Metin, yardımlarından dolayı Büyükelçisi Yutaka Yokoı’ya, özel işlemeli tabak hediye ederken, Büyükelçi Yokoı ise Metin’e Japonya depreminde hayatını kaybeden Japon çocukların oynadığı oyuncak bebek ve japonya'yı tanıtan bir kitap hediye etti. Açılış kurdelasının da kesilmesinin ardından Büyükelçi Yokoı, arama kurtarma ekibinden detaylı bilgi alarak malzemeleri inceledi.

FOTOĞRAFLI