Nazım Hikmet'in 112'nci doğumgününde Beşiktaş Belediyesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından Şanatçılar Parkı'nda Nazım Hikmet Anıtı açıldı. Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un tasarımı olan "İki Kıtaya Nazım Hikmet Köprüsü" adlı anıtın açılışına Nazım Hikmet'in yakın dostu olan usta yazar Yaşar Kemal'in yanı sıra Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Rutkay Aziz ve Tarık Akan gibi isimler katıldı.
"ÖLDÜĞÜ ZAMAN DA RANDEVUMUZ VARDI BERABER MACARİSTAN'A GİDECEKTİK"
Enver Aysever'in sunuculuğunu yaptığı törende anıtın açılışını yapan Yaşar Kemal, dostu Nazım Hikmet'i anlattı. Kemal, "Nazım Hikmet'e bir şey söylemeye hakkım yok. Ben böyle zannediyorum bunu. Ölmeden önce onunla beraberdim 1,5 yıl Paris'te. Ondan sonra da İsveç'e gittim. Her gün telefonla konuşurduk ve şiirlerini okurdu. Bu bir şerefti. Nazım kadar büyük bir insan herhalde olmamıştır yeryüzünde. Onu söylediğim zaman kızdı bana. Öldüğü zaman da randevumuz vardı beraber Macaristan'a gidecektik" diye konuştu.
"EĞER HAPİSHANEDE ŞİİR YAZMASAYDIM ÖLÜRDÜM" DEDİ
Kemal, Nazım Hikmet'in şiirlerini okuduktan sonra kendi yazdıklarını yırttığını anlatarak, "Nazım duymuş bunu. Şunu söyledi; 'Yaşar herşeyi okudum, bir şeyi yaptım. Hapishane çok zorlu bir iştir. Eğer hapishanede şiir yazmasaydım ölürdüm. Sen de ölürsün, şiirlerini tekrar yaz' dedi. Oturdum tekrar yazdım" dedi.
"KARS'TA YIKILAN İNSANLIK ANITI'NI BEN TEKRAR ORAYA DİKMEK İSTİYORUM"
"İki Kıtaya Nazım Hikmet Köprüsü" anıtının tasarımcısı Heykeltıraş Mehmet Aksoy, "Bugün özgür düşünceye, sanata yasaklar varsa, sanat saldırı altındaysa, bizim umutlarımıza düşmanlar onlar aslında, özgürlük düşüncemize düşmanlar, iyiden, doğrudan, güzelden yana olmamıza düşmanlar. Kars'ta yıkılan İnsanlık Anıtı'nı ben tekrar oraya dikmek istiyorum, dikeceğim. Sivas olaylarında ölenlerin acısını, niçin öldüklerini, kim olduklarını, onların o durumunu anlatan bir heykele başladım, 3-4 aydır yapıyorum ve onu da bitirip, Sivas'a Madımak Oteli'nin önüne dikmek istiyorum" diye konuştu.
"AKAN SU PİSLİK TUTMAZ"
Rutkay Aziz de, "Bazı toplumların, ülkelerin beklediği felaketler vardır. Bu felaketlerin bir tanesi de sanıyorum, o toplumda güven duygusunun yitip gitmesidir. Biz böylesine kirli, güvensiz, ahlaksız, adaletsiz, hukuksuz bir süreçten geçiyoruz. Ama düşmana inat böylesine bir barışsever, yurtsever bir şairimiz var ki, dünya şairimiz, onun bu doğumgününde düşmana inat onun heykelini açacağız. Ben, her atasözünü sevmem, ama bazı atasözleri bugünün Türkiye'sine çok yakışıyor; 'Akan su pislik tutmaz'. Ve bunları biz, akıtacağız. Bu pislikleri sağa sola atarak, akıtacağız" dedi.
NAZIM USTA İSTANBUL'LA BÜTÜNLEŞİYOR
İsmail Ünal da, "Borçlu olan biziz. Nazım Hikmet Usta'ya henüz borcumuzu ödeyemedik. Onun sesini ödünç almakla, onun sözüne ortak olmakla hala borçluyuz. Umarım bu topluma bağışladığı emeklerini binbir yaratıcılıkla inşa ettiği büyük mirasını hoş görür ve helal eder" diye konuştu.
"İki Kıtaya Nazım Hikmet Köprüsü" anıtı, Asya ve Avrupa'yı birleştiren bir kültür köprüsü olarak tasarlanmış. Anıtta yer alan Nazım Hikmet'in başındaki boşluk İstanbul Boğazı ile tamamlanıyor ve Nazım Hikmet İstanbul'la bütünleşiyor.