KÜLTÜR Bakanlığı Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nda kanun sanatçısı olan 61 yaşındaki Mustafa Nebi Bükülmez, 240 kilo olarak gittiği hastanede, 125 kilo vermesine yardımcı olan doktora, hastane odasında konser vererek teşekkür etti.
Aşırı kilo ve buna bağlı solunum sıkıntısı şikayetiyle Dicle Üniversitesi Hastaneleri Endokrinoloji Metabolizma Hastalıkları Kliniği'nde tedavi altına alınan Mustafa Nebi Bükülmez, uygulanan kalori kontrolü ve yapılan tedavilerle 125 kilo verdi. 43 yıllık sanat yaşamında çok sayıda öğrenci yetiştiren, aşırı kilo nedeniyle 2 yıldan bu yana da çok sevdiği enstrümanı olan kanununu eline dahi alamayan Bükülmez, hayati tehlikeyle geldiği hastanede uygulanan tedaviyle yaşama yeniden döndü. Verdiği kilolar sayesinde solunum sıkıntısından kurtulan Mustafa Nebi Bükülmez, tedavisini sağlayan doktora, tedavi gördüğü odasında, saz arkadaşlarıyla birlikte verdiği mini bir konserle teşekkür etti. Bükülmez ve saz arkadaşları, tedaviyi gerçekleştiren doktor ve sağlık personeline "Aman Doktor" şarkısını seslendirerek teşekkür ederken, sağlık çalışanları da şarkılara eşlik etti.
Son 6-7 yıldır hızlı seyreden kilo artışı ile 240 kiloya ulaştığını, kiloları nedeniyle yürüyemez ve nefes alamaz hale geldiğini belirten Bükülmez, solunum sıkıntısıyla geldiği hastanede doktorların yakın ilgisi sayesinde 11 ayda 125 kilo vermenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Bükülmez, "Kilolarım nedeniyle 43 yıllık sanat yaşamımdan koptum, mesleğimi yapamaz hale geldim. Eskisinden çok daha iyiyim. Artık rahat soluk alıp verebiliyor, kilo kontrolüyle de oturabiliyorum. Kilolu olmak çok kötü bir şey. Çok sevdiğim mesleğimi bırakmak zorunda kaldım. 2 yıldan beridir kanun çalamaz hale geldim. Sayısız öğrenci yetiştirdiğim sanatımı icra edememek beni çok üzdü. Genç arkadaşlarım benim için sürpriz bir konser tertipledi, çok mutlu oldum. En büyük hayalim sokaklarda rahat bir şekilde yürümek, insanların arasına karışmak ve en başta da mesleğime geri dönmek. 43 yılımı verdiğim sahne ve arkadaşlarımdan kopmak istemiyorum."
PROF.DR. TUZCU: ÖNCELERİ UMUTSUZDUK
Dicle Üniversitesi Hastaneleri Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alparslan Kemal Tuzcu da, Bükülmez'in sağlık durumuyla ilgili önceleri umutsuz olduklarını söyledi. Prof. Dr. Tuzcu, şunları söyledi:
"Hastamız yaşadığı üzücü olaylardan sonra yeme alışkanlığı ve genetik faktörlere bağlı olarak aşırı kilo almış. Mustafa bey bize geldiğinde yaklaşık 240 kilo kadardı. Zor nefes alan ve genel durumu oldukça kötü idi. Yaptığımız yakın takip, diyet ve ilaçlı tedavilerle 11 ayda her ay 10-11 kilo vererek yaklaşık 125 kilo vererek 115 kiloya düştü. Bu kilo kayıplarıyla gün geçtikçe daha iyiye gitmektedir. Tabi ki kilo vermekle her şey düzelmiyor. Bazı durumlar da ortaya çıkıyor. Bazı tedavilerle akciğer probleminin düzelmesi ile beraber hastamızın ayağa kalkmasını bekliyoruz."
Toplumda giderek artan obeziteye de dikkat çeken Prof. Dr. Tuzcu, Tuzcu, "Lütfen tükettiğiniz kalori miktarına dikkat edin. Yiyeceklerinizi üçte bir azaltırsanız, hem kilo almaz, hem de hastalanmazsınız" diye öneride bulundu.