DENİZLİ’de Pamukkale, Buldan, Güney ve Sarayköy ovalarında bulunan 154 bin dönümlük arazinin sulanması için geçen yıl yapımına başlanan Yenicekent İletim Kanalı’nda ilk tünelde ışık göründü. Denizli için önemli bir proje olan ve yaklaşık 100 milyon liraya mal olacak proje kapsamında, sulama için dağın 140 metre altında 6 metre genişliğinde 6 metre yüksekliğinde açılan 2 bin 108 metre uzunluğundaki T1 tünelinin iki tarafı birleştirildi.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Belediye Başkanı AK Parti’li Osman Zolan, ilçelerin kaymakamları ve belediye başkanları, T1 tüneli girişi ve çıkışında başlanan kazı çalışmasında, birleşmeyi dağın 140 metre altında izledi. Minibüslerle tünele giren protokol üyeleri, girişe bin 200 metre mesafade iş makinesiyle birleşmeyi izledi. Bu sırada, tünelde çalışan 6 işçi, el ele tutuşup iş makinesinin önüne geçerek protokolden bahşiş istedi. Firma sahibi işçilere 120 TL verdi.
2014’TE BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR
Pamukkale, Buldan, Güney ve Sarayköy ovalarında bulunan 154 bin dönümlük arazinin sulanması için geçen yıl yapımına başlanan proje kapsamında üç ayrı tünelin 2014 sonunda bitirilmesi planlanıyor. 2 bin 108 metre uzunluğundaki T1 tünelinde sona gelinirken, 2 bin 370 metre uzunluktaki T2 tünelinin giriş ve çıkıştan toplam bin 400 metresinin kazısı tamamlandı. T3 tüneli ise 800 metre uzunluğunda olacak. Cindere Barajı’ndan sağlanacak suyun tünellerle kanallara iletilmesi ve arazilerin düşük ücretle sulanması sağlanacak.
15 KİLOMETRELİK KANALIN 5.4 KİLOMETRESİ TÜNEL
Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Kaya Yıldız, 15 kilometre uzunluktaki iletim kanallarının 5.3 kilometresinin tünellerden oluştuğunu belirtip, “T1 tünelinde ışığı gördük. T2 tünelindeki çalışmaların ardından T3 tüneline başlanacak. Proje başladığında maliyet 62 milyon TL’ydi ancak 100 milyonu bulacak. Tünellerde, bir yılda yapılan çalışmalarda toplam yüzde 55 fiziki gerçekleşme sağladık” dedi.
İLK IŞIK GÖRÜLDÜ
Vali Abdülkadir Demir, elektrikle sulanan arazilerin projenin bitmesiyle doğay yoldan sulanacağını dile getirip, “T1 tünelinde iki taraftan yapılan çalışmanın birleşmesini izledik. Bu projede artık ilk ışığı gördük. Birleşme noktasında makine açtı ve diğer tarafı gördük. Ovadaki çiftçiler yazın gelmesini istemiyordu. Yaz demek burası için arazilerin sulanamaması demek. Elektrik borçları gibi sıkıntılar ortaya çıkıyordu. Bu projeyle suyu arazilere ulaştıracağız. Elektrik pompalarıyla sulanan araziler artık bu projeyle 3’te 1 fiyata sulanabilecek. Bu proje bölgede yaşayan 125 bin nüfusa da hitap edecek” diye konuştu.