Mehmet YİRUN / ERGENE(Tekirdağ), () - TEKİRDAĞ’ın Ergene İlçesi’nde Samsun Vezirköprülüler Derneği tarafından düzenlenen 'Bolluk ve Keşkek Şenliği'nde dağıtılan yaklaşık 1 ton keşkek bir saatte tükendi.
Samsun’un Vezirköprü İlçesi’nden gelenlerin kurduğu ve Ergene’nin Sağlık Mahallesi'nde bulunan Vezirköprülüler Derneği tarafından 'Bolluk ve Keşkek Şenliği' düzenlendi. Şenliğe Ergene Belediye Başkanı CHP’li Rasim Yüksel ile çok sayıda vatandaş katıldı. Şenlik için 15 kazanda yaklaşık bir ton keşkek hazırlandı. Ayrıca şenlik için bir büyükbaş ile beş küçük baş hayvan kesildi ve 150 kilo pirinçten pilav yapılarak katılan yaklaşık 3 bin kişiye dağıtıldı.
KATILIM YOĞUN OLDU
Yapılan keşkeğin bu kadar erken bitmesinin yoğun bir kalabalıktan kaynakladığını belirten Dernek Başkanı Şükrü Kırıkçı şunları söyledi:
"Geleneksel hale getirdiğimizi bolluk aşımızın bu yıl 14’ncüsünü yapıyoruz. Geçen yıla oranla bu yıl katılımın daha fazla olması nedeniyle bin kilogram keşkek yaptık. Ancak yine de yetmedi. Sabah erken saatlerde 20 kişiden oluşan aşçı ekibimiz çalışmaya başladı. Bununla birlikte de bir büyükbaş ve 5 tane de küçükbaş hayvan kestik. Ayrıca 150 kilo pirinçten pilav yapıldı.".
KEŞKEK
Dibek veya fabrikada dövülmüş buğdayla etten yapılan yağlı yemektir. Keşkek insanı çok kuvvetlendirir. Buğdayla et beraberce pişirilir, büyük kepçelerle karıştırılıp dövülür. Beyaz hamur haline gelinceye kadar bu işleme devam edilir. Etlerin lif lif olup, buğdaylar beyaz ezilip yeme kıvamına gelince tabaklara alınır. Üzerlerine kızdırılmış tereyağı ile salça gezdirilir. Eskiden düğünlerde etli pilav ve zerde ile birlikte keşkek muhakkak yapılır, misafirlere ikram edilirdi. Anadolu’nun bazı yörelerinde bu adet hala devam ediyor.
MY(LK/COŞ) (FOTOĞRAFLI)