Özkan ARSLAN/İSTANBUL,() 1 Mayıs'ta İstanbul'da gözaltına alınanlar adliyeye çıkartılırken, gözaltılarla ilgili Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı.
Gözaltına alınanların adliyeye çıkartılmasını bekleyen Devrimci İşçi Konfederasyonu (DİSK) Kumu Emekçileri Sendikası (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği (TMMOB) adına ortak basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Önder Atay, 1 Mayıs kutlamalarında sadece Kamboçya ve Türkiye’de polisin halka saldırdığını belirterek, “171 kişi şu an hukuksuz şekilde gözaltında tutuluyor. Sayısı belli olmayacak kadar yüzlerce yaralı var. Bunlar arasında 4’ü kafa travması, 1 kulak kesiği, 1 kol kırığı, 15-20 gaz kapsülü ile yaralanma, bir göz kaybına neden olabilecek göz yaralanması var” dedi.
EK GÖZALTI SÜRELERİ HUKUKSUZ

Atay'ın okuduğu açıklamada ek gözaltı sürelerinin hukuksuz olduğu belirtilerek, “Hala gözaltında tutulan 171 arkadaşımızın ilk gözaltı sürelerinin dolması üzerine ek süre isteyen İstanbul Cumhuriyet Savcısı İrfan Aydın, gerekçe olarak ‘evrak yoğunluğunu’ göstermiştir. Savcı bu sürenin 3 Mayıs saat 09.00 sıralarında dolmasından saatler sonra ikinci defa uzatma istemiş, bu kez de, ‘suçların zincirleme ve organize şekilde işlenmesi’, ‘şüpheli sayısının çokluğu’, ‘delillerin toplanmasındaki güçlük’ ve ‘görüntülerin izlenerek tespit yapılacak olmasını’ göstermiştir” denildi.

Atay, bu gerekçelerin tamamen hukuksuz olduğunu belirterek gözaltındakilerin derhal serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi.
CHP MİLLETVEKİLİ TANAL: KARAR SİYASİ

Basın açıklaması sırasında çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütleri adına da konuşmalar yapıldı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, ek gözaltı sürelerini eleştirerek, kararın siyasi olduğunu belirtti.
İki gündür adliyede bekleyen avukatlar adına konuşan Avukat Hasan Kılıç da gözaltındakiler bırakılana kadar adliyede ayrılmayacaklarını söyledi. Sık sık, “Her yer Taksim her yer direniş” sloganlarının atıldığı açıklama sırasında bazı gruplar da döviz açtı.
Polisin müdahale etmediği açıklama olaysız sona erdi.

ÖA  (MK) (FOTOĞRAF)