Kadir ÇELİK/İSLAHİYE(Gaziantep), () - GAZİANTEP'in İslahiye İlçesi’nde, hasadına başlanan kırmızı biberin kilosunun 19 kuruşa toplanması kararlaştırıldı.
Yörede 'Kırmızı altın' olarak adlandırılan 20 bin dönüm alanda üretimi yapılan kırmızı biber hasadına başlanmasıyla birlikte İlçe Fiyat Tespit Komisyonu da 2014 yılı tarım işçilerinin ücretlerini belirledi. İslahiye Kaymakamı Ünal Çakıcı başkanlığında yapılan komisyon toplantısı sonunda 1 kilo kırmızı biberin 19 kuruş, 1 kilo biber çöpü çekmenin karşılığının 20 kuruş olması kararlaştırıldı.
İslahiye Fiyat Tespit Komisyonu üyesi de olan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, 20 bin dönüm alanda üretimi yapılan kırmızı biber hasadında yaklaşık 4 bin kişinin çalıştığını söyledi. Kuraklık, don gibi nedenlerle rekoltenin düştüğü ve tarımsal girdilerin artışının göz önünde tutularak tarım işçilerinin günlük ücretlerinin belirlendiğini anlatan Köse, "Komisyon toplantısı sonunda 1 kilo yaş kırmızı biber toplama işçiliği 19 kuruş, 1 kilo yaş kırmızı biber çöpü çekme işçiliği 20 kuruş olarak belirlendi. Ayrıca işçi çavuşlarına günlük 29, çadır bekçiliğinin günlüğü de 27 lira olarak tespit edildi" dedi.
Köse, ortalama olarak işçilerin günde 150-200 kilo biber toplayabildiğini ve bunun karşılığında da 30-40 lira arasında değişen kazanç sağlayacaklarını ekledi.

FOTOĞRAFLI