Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın sebze ve meyvelerin toptan ve perakende ticaretinde kullanılacak künyelere ilişkin esaslar dün Resmi Gazete'de yayınlandı.
Tebliğ ile belirlenen esaslar sistem üzerinden tekli, çoklu veya etiket formatında basılacak künyelerde, ürünün üretim veya ithal edilmişse ithal tarihi, adı, cinsi ve türü, ülkeye girdiği gümrük kapısının bulunduğu yer, gideceği yer, üretici bilgileri, miktarı, araç bilgileri, sertifika bilgileri ve bakanlıkça uygun görülecek diğer bilgiler yer alacak.
KAYIT DIŞILIĞI ÖNLER
Düzenlemeyi değerlendiren sektör temsilcileri uygulama ile artık tüketicinin ne yediğini bilerek hesap sorabileceğini ve kayıt dışılığın önüne geçilerek, fiyat artışı noktasında önemli rol oynayacağını söylüyor.
Künyenin fiyat artışına etki edebileceğine dikkati çeken İstanbul Meyve Sebze ve Komisyoncuları Derneği Başkanı Burhan Er, “Hem sağlık hemde kayıt dışılığın önüne geçilmesi için çok önemli bir çalışma.
Üretici kim, kime gönderiliyor, nakliye sektörü kim, bunların hepsinin bilinmesi son derece önemli” diye konuştu.
TÜKETİCİ HESAP SORABİLECEK
Elini kolunu sallayan herkesin gidip üretim bölgesinden karpuzunu, domatesini, patatesini getirip sattığını belirten Er, "Her şeyin belli bir kuralı olması gerekiyor. Siz sokakta satılanı mı tercih edersiniz yoksa kontrol altındaki ambalajlı ürünü mü?” dedi.
Künyeli ürünün satın alınması halinde bir sıkıntı yaşanması durumunda satın alınan noktaya gidilip hesap sorma imkanı doğurduğunu hatırlatan Er, “Örneğin Küçükçekmece ilçesinde tüketici bir domates satın aldı.
Tükettiği üründen rahatsızlandı. Tüketici gidecek o noktaya gidip 'Kardeşim senin sattığn üründe hastalık vardı. Ben senden şikayetçiyim' diyebilecek. Halci üreticiden soracak. Üreticiye hangi ilacı, hangi gübreyi kullandın diye sorulabilecek” değerlendirmesinde bulundu.
ÜRÜNE TAKİP RADARI
Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Haşmet Atahan ise, “Özellikle ekonomik girdilerin değerlendirilebilmesi ve vergi kaçakçılığının önlenmesi bakımından son derece doğru bir çalışma” dedi.
Kayıt dışı ekonominin minimize edilmesi ve tüketicinin almış olduğu ürünlerin kaynağının ne şekilde olduğu konusunda bilgi sahibi olması açısından önemine vurgu yapan Atahan, “Ürünün tarladan sofraya kadar gelebilecek sürenin takibi açısından da önemli” diye konuştu.
TÜKETİCİ ALDATILIYOR
Atahan, aksaklıkların ortadan kaldırılması ve ürün takibi açısından düzenlemenin önemine vurgu yaparak, “Tüketici organik tarım noktasında da aldatılıyor. Ben bir tüketici olarak organik ürün almak istesem bile güvenmediğim için alamıyorum. Aldığım zaman ise aldatılma durumuyla karşı karşıya kalıyorum.
Bu konun ortadan kaldırılması bakımından da önemli bir yarar sağlayacak, organik ürünün güvenliği ve tüketimi artacaktır” dedi.
YAPTIRIM UYGULANMALI
Türkiye'de son derece güzel yasaların olduğunu ancak uygulanma noktasında aksaklıklar yaşandığını dile belirten Er, “Sokakta rastgele yapılan satışlarda herhangi bir sınırlandırma yok. Bunlarla ilgili bir sınırlandırma veya bir yaptırım uygulanırsa çok mükemmel olur” önerisinde bulundu.