Bursa'da mide kanseri nedeniyle Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'nde ameliyat geçiren 57 yaşındaki Yadigar Erdem'in ince bağırsağından 15 metrelik tenya çıkarıldı. 

Hastane Başhekimi Op. Dr. Oktay Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erdem'in uzun dönem kilo kayıpları sonrası, bulantı, iştahsızlık ve kusma şikayetleriyle kendilerine geldiğini ifade etti. 

Kontroller sonrasında yapılan endoskopide hastaya mide kanseri tanısı konulduğunu ve ameliyat kararı verildiğini belirten Çelik, "Biz ameliyatta kanser nedeniyle hastanın midesinin tamamını aldık. Bu sırada hastanın ince bağırsağında tenya (bağırsak asalağı) dediğimiz canlıyı fark ettik ve çıkardık. Normalde tenyalar 6-10 metre civarında olur ancak hastamızın vücudundaki tenya 15 metre uzunlukta ve tüm ince bağırsağın içine yerleşmiş vaziyetteydi" diye konuştu.

Çelik, 20 yıllık hekim, 8 yıllık da genel cerrah olduğunu ancak ilk defa böyle bir vakayla karşılaştığını ifade ederek "Biz parazitleri genelde hasta şikayetleriyle tespit eder ve ilaçla tedavi ederiz. Ameliyat sırasında denk gelmesi herhalde ilktir diye düşünüyorum" dedi. 

Sebze ve meyveler sirkeli suda bekletilmeli

Tenyaların genelde iyi pişirilmemiş etlerden bulaştığına dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:

"Bu tenyaların yumurtaları insan vücuduna girer ve ince bağırsaklarında açılarak erişkin tenyalar haline gelirler. Erişkin hale geldikten sonra da insanlardan parça parça düşerler. Her şeridin içinde bulunan yumurtalar doğaya tekrar dağılır. Tenyalardan korunmak için sığır etleri eksi 5 derecede saklanmalı ve iyi pişirilmeli. Taze sebze ve meyveler de iyice yıkanarak tüketilmeli, gerekirse sirkeli suda bekletilmeli." -

"Beni de şaşırttı"

Hasta Yadigar Erdem de mide ağrısı şikayetiyle hastaneye geldiğini ve sonrasında kendisine mide kanseri teşhisi konulduğunu anlattı. Ameliyat sırasında ince bağırsağında 15 metrelik tenya tespit edildiğini ve bunun çıkarıldığını belirten Yadigar, "İki yıldır mide ağrısı çekiyordum ve midemde yara vardı. Ameliyatı o yüzden oldum. Sonra öğrendim ki ince bağırsaklarımdan da bu canlı çıkarılmış. Bu kadar uzun olması beni de şaşırttı. Hocamıza çok teşekkür ederim" dedi.