HATAY Valisi Celalettin Lekesiz, 30 Mart'ta yapılacak olan seçimlerde Suriyelilerin oy kullanacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Koçyiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ ve siyasi partilerin il başkanlarının katılımıyla Vali Celalettin Lekesiz'in başkanlığında gerçekleşen bir toplantıda yaklaşan yerel seçimlerde alınması gereken tedbirler görüşüldü. Bir saat süren toplantı sonunda açıklamalarda bulunan Lekesiz, Hatay'ın sevgi, barış ve hoşgörü kültürüne uygun bir seçim yarışının gerçekleşmesi için yapılması gerekenleri kapsamlı bir şekilde partilerin il başkanlarıyla ele aldıklarını söyledi. Suriyelilerin seçimlerde oy kullanacağı yönünde kamuoyunda yer alan iddialara da değinen Lekesiz, 30 Mart'ta yapılacak seçimlerde ülkelerindeki iç savaştan dolayı Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kesinlikle oy kullanamayacağını vurguladı. Lekesiz, şunları söyledi:
"Suriyelilerin yerel seçimlerinde oy kullanabileceğine ilişkin zaman zaman değişik basın yayın organlarında iddialar yer almaktadır. Kanunları göre seçimlerde oy kullanmanın kuralları vardır. Oy kullanabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma mecburiyeti bulunmamaktadır. İlimizde ülkemizde insani gerekçelerle, geçici olarak misafir edilen Suriyelilerin ne 30 Mart seçimlerinde ne de önümüzdeki diğer seçimlerde şu durumda oy kullanabilmeleri hukuken, fiilen mümkün değildir."
HATAY'DAKİ SURİYELİ SAYISI 160 BİN
Hatay'ın Altınözü ve Yayladağı ilçelerinde 4'ü çadır kent, 1'i de konteyner kent olmak üzere toplam 5 kamp bulunurken, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı rakamlarına göre bu kamplarda kalan Suriyeli sayısı 15 bin. Kamp dışında kalan Suriyeli sayısını tespit edebilmek adına kısa bir süre önce AFAD tarafından kayıt çalışmaları başlatılırken, kamplarda kalan 15 bin Suriyeli ile birlikte il merkezinde 30 bin, Reyhanlı İlçesi'nde 30 bin, Kırıkhan İlçesi'nde 35 bin ve diğer ilçelerde 50 bin olmak üzere Hatay genelinde yaşayan Suriyeli sayısının 160 bin civarında olduğu sanılıyor.
185 YABANCI UYRUKLU TÜRK VATANDAŞLIĞINA GEÇTİ
Öte yandan Hatay Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğü verilerine göre İçişleri Bakanlığı'nın kararı ile 2013 yılında Hatay'da ikamet eden 185 yabancı uyruklu Türk vatandaşlığına kabul edildi. Bunların hangi ülke uyruklu olduğu hakkında detaylı bilgi verilmezken, kentte en çok Suriyeli olması nedeniyle 185 kişinin büyük bir bölümünün Suriyeli olduğu belirtiliyor.