Son dakika gelişmesi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Faiz konusunda arzu ettiğimiz mesafeyi kat edemedik. Bu yüzden MB'yi eleştirmek zorunda kaldım. Uyarımı da yapacağım. Çünkü halkımın karşısında tokadı yiyen benim." dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Borsa İstanbul ile İslam Kalkınma Bankası arasında imzalanan, 'stratejik iş birliği için mutabakat zaptı' gong töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Merkez Bankası'nın bağımsızlığına sözüm yoktur. Ama uyarımı yapacağım, o da çözüm yollarını bulacak" dedi. Erdoğan, "Buradan bir kez daha bankacılık sektörüne sesleniyorum, faizleri lütfen makul seviyelere çekin" diye konuştu.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
Bu iki önemli kurumun işbirliğine gitmesinin hayırlı neticeler doğuracağına inanıyorum. Katkısı olanları tebrik ediyorum. Faize dayalı bankacılık sistemi ciddi bir çıkmazın içindedir. Şahsen faize daima olumsuz yaklaşmış biri olarak, bu kriz karşısında çok da şaşırmadığını ifade etmek istiyorum. Paradan para kazanmayı değil, emekle, bilgiyle, ticaretle para kazanan bir finans sistemine yönelmek mecburiyetindeyiz.
"HALKIMIN KARŞISINDA TOKADI YİYEN BENİM"
Osmanlı'ya yüzde 900 faiz uygulandığı dönemler olmuştur. Cumhuriyet döneminde de bu faizden yakamızı sıyıramadık. Vergi gelirlerinin faiz ödemelerini dahi karşılamadığı dönemler oldu.
"UYARIMI YAPACAĞIM, TOKADI YİYEN BENİM"
Bu benim çok ağırıma gidiyor. Faiz konusunda arzu ettiğimiz mesafeyi kat edemedik. Bu bir özeleştiridir. Yıllarca bu yüzden MB'yi eleştirmek zorunda kaldım. Hala da eleştiriyorum. Ne dediler, "MB bağımsız bir kurum." Tamam… Ben siyasetçiyim. Benim ona resmen müdahale etmeye yetkim var mı? Yok. Ama böyle bir şey yapılıyorsa ben de kalkıp eleştireceğim. Uyarımı yapacağım. Çünkü halkımın karşısında tokadı yiyen benim. O da çözüm üretsin. Tokadı ben yiyeyim sefasını sürsün. Yok öyle bir şey.
BANKACILIK SEKTÖRÜNE SESLENDİ
Buradan bir kez daha bankacılık sektörüne sesleniyorum: Faizleri lütfen makul seviyelere çekin. İşsizlik bakın yüzde 11'in üzerinde bu ülke bu hale düşmeli mi? Düşmesini istemiyorsak bizim ihtiyacımız yatırım üretim ve rekabettir. Yatırım olabilmesi için girişimcinin gerekli olanakları yakalaması lazım. Ancak paradan para kazanan bu sistem gerekli imkanları sağlamıyor.
"İSTANBUL FİNANS MERKEZİMİZ OLSUN"
Dünyada paranın hep merkezleri vardır. Siyasi merkez farklıdır finans merkezi farklıdır.Türkiye'de de tarihi konumu itibariyle İstanbul'un finans merkezi olması dışında daha doğal ne olabilir. Ankara siyaset, İstanbul finans merkezimiz olsun.
Çok direndiler. Şu anda inşaatlar yükseliyor. İnşallah İstanbul Anadolu yakasında finans merkezi inşaatları yükseliyor. İstanbul'un bu noktada merkez şehirlerinden biri olacaktır. Faizsiz finans sisteminin güçlendirmeliyiz.
"DOLARIN BASKISI ALTINDA KALMAMALIYIZ"
Hep doların baskısı altında kalmamalıyız. Bakıyorsunuz o Dolarizasyonu yönetenler durdukları yerde çok ciddi paralar kazanıyorlar.
"ALTIN BORSASINI GÜÇLENDİRELİM"
Bende bugün dedim ki yeni bir adım atalım. Altın borsasını güçlendirelim.Enstrüman olarak altın üzerinden münasebetlerimizi geliştirelim.
Ama bundan koptuk. Bobini sürüyor basıyor doları oradan kazanıyor. Yorulmuyor terlemiyor…
Altın borsasını o yüzden çok çok önemsiyorum. İlgili kurumlarımız başta MB olmak üzere çok daha fazla çalışmalı.Çünkü o ayrı bir özgüven verecektir. Altın farklı bir şey.