Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) desteği ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından Suriye topraklarında sürdürülen “Fırat Kalkanı Harekâtı”nda en önemli aşamaya gelindi. Dün terör örgütü IŞİD’in denetimindeki El Bab’a 30 kilometre yaklaşılırken Cerablus ilçesinin batısında yer alan Çobanbey (El Rai) kasabasından IŞİD’in kontrol ettiği köylere yönelik savaş uçakları ve tanklar ve yaklaşık 5 bin ÖSO savaşçısının katılımı ile kapsamlı bir operasyon başlatıldı.

Türkiye’den geçen tankların katıldığı operasyonda stratejik önemdeki köyler, IŞİD’den geri alındı. Harekâtın Cerablus ayağındaki ilerlemelerden sonra Çobanbey’de başlayan süreç, Azez-Cerablus hattının IŞİD’den arındırılması için stratejik önem taşıyor. Harekât alanından kaçan IŞİD’li gruplar, El Bab ve Rakka bölgesine doğru kaçıyor.
Duvar kaldırıldı
Türk tankları ve savaş uçaklarının hava desteğiyle ÖSO güçleri, Cerablus’un batısında IŞİD’e karşı dün kapsamlı bir operasyon başlattı. Sivillerin çatışma bölgesine girmesi yasaklanırken Kilis Elbeyli’ye bağlı Salahan Köyü’nde sınır güvenliği için yapılan duvarın bir bölümü kaldırıldı. Açılan kapıdan TSK’ya ait yaklaşık 20 tank ve zırhlı araçlar ÖSO kontrolündeki Çobanbey kasabası çevresine konuşlandı. Tank ve zırhlı araçların geçişi sırasında IŞİD’in kontrolündeki hedefler Fırtına obüsleri ile vuruldu. Arapça adı El Rai olan Çobanbey’in ÖSO tarafından kontrol altına alınması sonrası Bab’a ulaşan köylere yönelik harekat genişletildi.
Köyler alınıyor
Cerablus’un 28 kilometre batısında ÖSO ile IŞİD gruplara arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken ÖSO, dün Gavureli kasabası, Kandere ile kasabaya bağlı Ginme köyünü IŞİD’in elinden aldı. Stratejik önemde bulunan üç köyü almak amacıyla ÖSO güçleri, tanklar desteğinde ilerleyişini sürdürdü.
Etkili operasyonlarla Cerablus’a bağlı yaklaşık 40 köyü ele geçiren ÖSO güçlerinin ilerleyişi ile büyük toprak kaybeden IŞİD, Türkiye sınırında sadece 35 kilometrelik bir alanı kontrol ediyor. Türkiye sınırını kaybetmemek için bazı noktalarda direnmeye çalışan IŞİD, Rakka ve Bab’dan Türkiye sınırına güç kaydırdı.
Çobanbey kasabası ile çevresindeki IŞİD mevzileri Türk savaş uçakları tarafından yoğun bombalanırken Bab’ın alınmasına yönelik kapsamlı bir operasyon için Kilis’in Elbeyli ilçesine yoğun bir askeri sevkiyat yapıldığı gözlendi. Harekâta katılacak özel birliklerin yanı sıra çok sayıda tank ve zırhlı araç da Elbeyli’ye intikal etti.
Bir süreden beri Suriye sınırında sürdürülen duvar örme işlemi ise devam ediyor. SınırdakiKaçak geçişlerin önlenmesi amacıyla güvenlik amaçlı duvar örülmesine Karkamış-Cerablus sınırında da başlandı. Geçtiğimiz yıl Suriye sınırının belirli noktalarıa yapılan ve daha çok yerleşim birimleri çevresinde uygulanan duvar örülmesinin yüzlerce kilometreyi bulduğu ifade edildi. Cerablus’tan kaçak geçişleri önlemek amacıyla örülecek duvar için Gaziantep’ten TIR’larla sınır hattına duvar taşınıyor. Dört metre uzunluğunda üç metre genişleğinde olduğu belirtilen duvarın örülmesine başlandığı öğrenildi. Karkamış-Cerablus mınır hattına 5 kilometre duvar örüleceği öğrenildi.
Kilis’i rahatlatacak
TSK’nın ÖSO güçleri ile IŞİD’e yönelik yapılması beklenen yeni ve kapsamlı operasyon Kilislileri de bir anlamda rahatlatacak. Kilis’e düşen roketlerin büyük bölümünün bu bölgeden atıldığı belirtiliyor. IŞİD’in bu bölgeden atılması halinde Kilis’e yönelik tehlike ortadan kalkacak.
Ocak ayından bu yana Suriye tarafından atılan roketler nedeniyle 21 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi ise yaralandı.
IŞİD’e yönelik Elbeyli bölgesinden kapsamlı operasyon sürerken sınırın Suriye tarafından Kilis’e üç Katyuşa mermisi atıldı. Saat 13.15’te atılan roketler, büyük gürültü ile patlarken halkta korku ve paniğe neden oldu. Bölgeye sağlık, kurtarma ve polis ekipleri sevk edildi. Sınırdan atılan roketlerin Kilis Devlet Hastanesi yakını ile Şeyh Muhammet Bedevi Türbesi yakınlarındaki zeytinliğe isabet ettiği bildirildi.
Tam isabetle imha
Genelkurmay Başkanlığı’ndan Kilis’e düşen roket mermilerine ilişkin yapılan açıklamada, üç mermiye karşılık olarak, sınırda bulunan hedef tespit radarlarıyla atışın yapıldığı iki silah mevzisinin yerleri tespit edildi. Fırtına obüsleriyle misliyle mukabele kapsamında 16 atım icra edildi. Yapılan atışlar sonucunda her iki silah mevzisi ve hemen yanı başında bulunan koruganlar tam isabetle vurularak, orada bulunan IŞİD militanlarıyla imha edildi.
TSK: Dikkat ediliyor
Çok sayıda IŞİD militanının, bulundukları mevzileri terk ederek araçlarıyla ÖSO birliklerinin önünden kaçtıklarının gözlendiği bildirilen açıklamada, “24 Ağustos’ta başlayan ve yoğun hava destekli devam eden Fırat Kalkanı Operasyonu’nda büyük kayıplar veren DEAŞ, barınma alanları ve silah mevzilerinin çoğunu kaybetmiştir. TSK, bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için her türlü tedbiri almakta ve bu konuda azami hassasiyeti göstermektedir” denildi.
10 bölgede kontrol sağlandı

TSK, ÖSO unsurlarının, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın 11’inci gününde El Athariyah, Şeyh Yakup, Vukuf, Ayyaşa ve El Mutminah’ın da arasında olduğu 10 bölgede kontrolü sağladığını bildirdi. TSK’dan yapılan bilgilendirmede, ateş destek vasıtaları tarafından saat 11.11’den 19.00’a kadar harekat sahasındaki terör örgütü DAEŞ’e ait 20 hedefe 52 Fırtına ve 20 çok namlulu roketatar mermisi atıldığı belirtildi. Açıklamada, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın başladığı günden bugüne kadar 300 hedefe bin 306 atım yapıldığı kaydedildi. 
Sokaklar hareketleniyor

Cerablus’un terör örgütü DAEŞ’ten kurtarılmasının ardından kentte hayat normale dönmeye başladı.  Cerablus’ta halk kent merkezindeki iş yerlerini ve dükkanlarını açıyor.

Kadın ve çocukların sokaklara çıktığı, trafiğin normalleşmeye başladığı ilçede, halkın günlük hayatına kısmen geri döndüğü görülüyor.

Suyun verilemediği bazı bölgelerde halk içme suyunu tankerler aracılığıyla karşılıyor.

Cerablus sakinlerinden Ümmü Habib, ÖSO ilçeye girdiğinde çatışma korkusu nedeniyle çocuklarını alarak ilçe dışına çıktıklarını söyledi. Ümmü Habib, “Terör örgütü DAEŞ’ten korkarak çocuklarımızı alarak güvenli bölgelere gittik. ÖSO ilçeyi örgütten kurtardıktan sonra halk tekrar  evlerine döndü. Gördüğünüz gibi çocuklar sokaklarda geziyor. ÖSO bizim  kardeşimizdir, onlar bu yörenin çocuklarıdır” dedi.

İlçenin kurtarılmasını uzun bir zamandır beklediklerini belirten Ümmü Habib, kentte güvenliğin sağlandığını gören insanların geri dönmeye başladığını ifade ederek “Sağlık merkezleri tekrar açıldı. Temel ihtiyaçlarda sıkıntı var. Bunların bir an önce temin edilmesi gerekiyor” dedi. 

Kentte elektrik, su ve ekmek konusunda halen sıkıntılar yaşandığını aktaran Ümmü Habib, yine de halkın ÖSO’nun gelişiyle derin bir nefes aldığını dile getirdi.

Ümmü Habib, “DAEŞ’in bize yaşattığı korku tarif edilemez. İnşallah bir  daha dönmezler. Her şeyden önce buranın güvenli olmasını istiyoruz. ÖSO’nun  bölgede ilerleyerek DAEŞ’i temizlemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
YPG ve Arap güçleri çatıştı

Suriye’de yerel haber kaynakları, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içindeki bazı Arap unsurların ÖSO ile çatışmayı reddederek YPG ile çatışmaya girdiğini iddia etti. Orient haber sitesi, Arap güçlerinin Tel Abyad’ın güneyinde bazı belde ve köyleri YPG’den aldığını duyurdu. Çatışmayı doğrulayan Liva-u Tahrir’in komutanlarından Ebu Ali, “Arapları zorla göç ettirmemiz istendi, kabul etmedik. Bunun üzerine SDG ile çatışma başladı” dedi.