HSYK 1. Dairesi’nin, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak’ı görevden alarak, tenzili rütbe ile Yargıtay’a düz savcı olarak atanması şok etkisi yaptı. Cumhuriyet’in haberine göre,  bir dönem Deniz Feneri yolsuzluğunu “aklaması” nedeniyle iktidarın gözdesi olan Kodalak’ın görevden alınmasının arkasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı 15 Temmuz darbe girişiminde tanık olarak çağırma girişimi var. Başbakan Binali Yıldırım’ın şu an başdanışmanı olan Birol Erdem’in şüpheli olmak yerine, tanık yapılması ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın itirafçı olan eski HSYK üyelerine ilişkin “doğruyu söylemiyorlar” çıkışının görevden alınmasında etkili olduğu iddia edildi. Kodalak’ın yerine Erdoğan’ın hapis yattığı cezaevinin savcısı olan ve şu an Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yüksel Kocaman getirildi.

HSYK, dün sürpriz bir şekilde 16 kişilik bir kararnameye imza attı. Ankara, Mersin, Artvin, Tokat, Sakarya, Van, Tunceli, Mardin ile Gebze, Salihli, Manavgat, Polatlı, Bafra, Şebinkarahisar ve Pazar Cumhuriyet Başsavcılıkları’nda değişim yaşandı. Cumhuriyet’in aldığı bilgiye göre, 2014’te atanan Kodalak’ın görevden alınmasına neden olan olaylar şöyle:

Bakanlıkla ters düştü: F..Ö soruşturmaları yöneten Kodalak ile Adalet Bakanlığı arasında uzun süredir anlaşmazlık olduğu konuşuluyordu.

Fidan krizi: Aralık’ta MİT Müsteşarı Fidan’ın 15 Temmuz kapsamında tanık olarak ifadeye çağrıldığı haberleri çıktı. Bunu yalanlayan Kodalak, “Henüz talepte bulunmadık” dedi. Kodalak’ın savcıdan gelen davet edilme yazısını imzalamayıp beklettiği konuşuluyordu. Bir iddiaya göre de davet yazısı gitti, ancak MİT’ten gelen tepki üzerine yazı geri çekildi.

Birol Erdem’in korunması: Eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem’in FETÖ soruşturmasında tanık yapılmasının Saray’ın tepkisini çektiği dile getiriliyor. Bizzat Erdoğan’ın Erdem’in şüpheli yapılmasını istediği, ancak bunun gerçekleşmemesinin Kodalak ile ipleri kopardığı öğrenildi. Kodalak’la yakın arkadaş oldukları belirtilen Erdem’in korunduğu iddia edildi. Erdem, cemaatin yargıda hızlıca örgütlenmesinde önemli rol oynadı.

İtirafçılar açıklaması: Görevden almanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın itirafçı olan bazı yargı üyelerine ilişkin “Bunlar doğru konuşmuyor. Gayet iyi aldatmacıyı oynuyorlar. En tehlikeli olan da bu” çıkışından hemen sonra gelmesi de dikkat çekti. Erdoğan’ın bu sözleri ile eski HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur’u kastettiği konuşuluyor. Okur, 7 Şubat MİT krizi ve 17 Aralık operasyonlarına karşı hükümetin yanında yer aldığını söylemiş, ancak tahliye edilmemişti. Diğer yandan kopyala yapıştır ifade veren üç eski HSYK üyesi tahliye olmuştu.