ÇAĞDAŞ Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şubesi Başkanı Avukat Sefa Aydoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören düzenlemeyle hukukun bittiğini ileri sürdü.
HSYK içerisinde Adalet Bakanı ve müsteşarının olmasına yargı bağımsızlığı açısından karşı çıktıklarını belirten Şube Başkanı Sefa Aydoğan, "Siyasi iktidarlar, öteden beri yargıyı yönlendirmeye çalışan bir izlenim içerisinde. Bu hükümet döneminde ise çok yoğunlaşmıştır. 2010 referandumundan sonra bunun böyle olabileceğini ÇHD olarak söylemiştik. Fakat son düzenleme, meseleye tuz biber ekmiştir" dedi.
'HUKUKUN BİTTİĞİ YERDE DEVLET BİTER'
HSYK ile ilgili son yasal düzenlemeyle birlikte hakimler ve savcıların doğrudan Adalet Bakanı ve hatta Başbakan'dan talimat alacaklarını öne süren Sefa Aydoğan, şunları kaydetti:
"Aslında daha önce böyle talimat almışlardır. Kandil'den gelen ve önemli bölümü militan olanlar Habur'da sınır kapısından geçmişlerdi ve usulen ifadeleri alınıp serbest bırakılmışlardı. Ama aynı dönemde çok sayıda özel yetkili mahkemede daha hafif suçlardan tutuklama kararları verilmişti. Bu şudur; yargı talimat alır, alıyor. Şu anda çok daha fazla alacak. Artık Adalet Bakanı'nın her dediği neredeyse bir kanun düzeyine çıkarılacak ve yargıçlar ile savcılar onu uygulayacaktır. Böyle bir tehlike ile karşı karşıyayız. Hukuk bitmiştir aslında. Emniyetin, hukukun emrini yerine getirmediği bir durumu yaşıyoruz. Hukuk bitmiştir ve hukukun bittiği yerde devlet biter. Yani devleti bitirme noktasına getirdiler. Bu yasal düzenleme aslında kağıt üzerinde olan hukuk devletinin hukuken de bittiğini gösteriyor."
ÖNERİLERİNİ AÇIKLADI
"ÇHD olarak siz nasıl bir düzenleme yapılmasını istiyorsunuz?" sorusuna yanıt veren Aydoğan, "HSYK'yı hem hakimler hem savcılar açısından ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Her ikisinin ayrı kategorilerde düzenlenmesi gerekir. Savcılık başka, hakimlik başka bir bölümde değerlendirilmeli. Bunlar yine yargı içerisinden seçilerek gelmelidir. Bir bağımsız yargı oluşabilmesi için yargının kendi kendini yönetebiliyor olması gerekir" diye konuştu.