Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ev sahipliği yaptığı mini zirve, tarihi Herrenhausen Sarayı'nda gerçekleştirildi.

Zirveye, Obama ve Merkel'in yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve İngiltere Başbakanı David Cameron katıldı.

Görüşme öncesinde birlikte fotoğraf çektiren liderler, zirve öncesinde herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin tamamlanmasının ardından ABD Başkanı Obama, ülkesine dönmek üzere Hannover-Langenhagen havalimanına hareket etti.

Bu yıl ABD'nin partner ülke olduğu Hannover Sanayi Fuarı'nın açılışını yapmak için Almanya'yı ziyaret eden Obama, dün Herrenhausen Sarayı'nda Merkel ile ikili bir görüşme yapmıştı.

"ANTALYA FORMATINDA" GÖRÜŞME

ABD ile Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük dört ekonomisine sahip Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya'nın liderleri ilk olarak geçen sene Antalya'daki G20 zirvesinde beşli görüşme yapmış, uluslararası siyasi sorunları ve ekonomik gelişmeleri ele almıştı.

Dünyanın en büyük yedi ekonomisini bir araya getiren G7'nin de üyesi olan beş ülke, "Antalya formatındaki" ikinci görüşmelerini Hannover'de gerçekleştirmiş oldu.

Obama, görüşmeden önce Hannover Sanayi Fuarı'nda yaptığı konuşmada, Avrupa ülkelerinden uluslararası sorunların çözümü ve güvenlik konularında daha fazla sorumluluk üstlenmelerini istemiş, bunu liderlerle ele alacağını dile getirmişti.

Merkel de daha önce yaptığı açıklamada, görüşmede ele alacakları konular arasında Libya'daki gelişmeler, Suriye'deki iç savaş, sığınmacı krizi ile ABD ve AB arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın (TTIP) bulunduğunu kaydetmişti.